Muratlı, organik çay üretimine hazırlanıyor

ÇAYKUR Genel Müdürü İmdat Sütlüoğlu, organik çay üretimini artırarak, dünya pazarlarında yoğun talebi karşılamak ve yer edinmek istediklerini söyledi. Sütlüoğlu, hedefin 2023 yılında 50 bin tonluk ihracata ulaşmak olduğunu belirtti.

Muratlı, organik çay üretimine hazırlanıyor
26 Şubat 2013 Salı 14:42 tarihinde eklendi.

 

Organik çay üretimi istişare ve bilgilendirme toplantısı, Borçka Muratlı Çay Fabrikası’nda yapıldı. Toplantıda bilgilendirmede bulunan ÇAYKUR Genel Müdürü İmdat Sütlüoğlu, organik ürünlerin, gelişen bilinçli tüketicinin tercih etmesiyle hızlı yayıldığını ve pazar payını artırdığını ifade etti. Sütlüoğlu, "Biz de organik çay üretimimizi artırarak, dünya pazarlarında yoğun talebi karşılamak ve yer edinmek istiyoruz. Hedefimiz, 2023 yılında 50 bin tonluk bir ihracata ulaşmak. Bunu da büyük oranda organik çayla yapmak istiyoruz. ÇAYKUR’da Hemşin bölgesinde başlayan organik uygulama, gönüllülük üzerinde yürüyor. Bir zorlama yok. Memnun olmasaydılar vazgeçerlerdi. İsteyen, istediği zaman organik çay üretiminden vazgeçebilir.” şeklinde konuştu
 
ÇAYKUR Genel Müdürü Sütlüoğlu, organik üretimin önemi ile ilgili şunları söyledi: “Tarımda şu anki uygulamaya konvansiyonel diyoruz. Yani kimyasal gübreyle üretim yapıyoruz. Kimyasal gübre, tercih edilmesi gereken bir gübre değil. Çünkü toprağın tertibini, yapısını bozan bir gübredir ve uzun yıllar bölgede kimyasal gübre kullanıldığı için de maalesef toprak yapısını kaybetti. Bir tavla zarı kadar toprakta 3 milyon mikro organizma var. Toprağı toprak yapan bu mikro organizmalar. Kimyasal gübre kullandığımız için mikro organizmalar öldü. Ayrıca, kimyasal gübre kullanılmasından dolayı yer altı sularımız da kirleniyor.”
 
Programa katılan Vali Necmettin Kalkan da Artvin bölgesinde halkın geçim kaynağı olan çay ve diğer tarım ürünlerinden elde edilen geliri artırmak gayesiyle yola çıktıklarını belirtti. 
 
Kalkan, “Yaptığımız çalışmalar neticesinde Muratlı, Camili Macahel bölgesine yakın olduğu için organik tarım yapılabileceği ortaya çıktı. ÇAYKUR Genel Müdürlüğü ile yaptığımız görüşmeler üzerine, Muratlı bölgesi değerlendirme içerisine alındı. Konunun uzmanları ile köy muhtarlarımızı, çay üreten üreticilerin temsilcilerini bir araya getirdik. Üreticiler, konvansiyonel üretimden organiğe geçmek istiyorlar mı, görüşlerini almak istedik.” dedi.
 
AK Parti Artvin Milletvekili İsrafil Kışla ise milletin lehine, faydasına olmayan bir şeyi yapmak istemediklerine dikkat çekerek, “Faydalı olan uygulamaların bölgemizde yapılmasını istiyoruz. Organik çay üretimi üzerine yapılan tanıtım sonrası bunun faydalı mı faydasız mı olduğuna siz karar vereceksiniz. Vereceğiniz karara göre uygulama yapılacak.” diye konuştu. 
 
       
Toplantıya; Artvin Valisi Necmettin Kalkan, AK Parti Artvin Milletvekili Dr. İsrafil Kışla, ÇAYKUR Genel Müdürü İmdat Sütlüoğlu, Genel Müdür Yardımcısı Süleyman Bekar, AK Parti İl Başkanı Erkan Balta, Muratlı Çay Fabrikası Müdürü Gültekin Karaşah, Pazar Hemşin Organik Çay Fabrikası Müdürü Erdoğan Pınar, kooperatif başkanları, köy muhtarları ve çay üreticileri müstahsilleri katıldı.
 

CİHAN