Musul'a ilk insani yardım Türkiye'den

MUSUL operasyonu sırasında yaşanabilecek göç dalgası için bölgeye ilk insani yardım gönderen ülke Türkiye oldu. Türk Kızılayı bugün 527 ton insani yardımı Kürdistan Bölgesel Yönetimi'nin başkenti Erbil'e ulaştırdı.

Musula ilk insani yardım Türkiyeden
25 Ekim 2016 Salı 13:45 tarihinde eklendi.
MUSUL operasyonu sırasında yaşanabilecek göç dalgası için bölgeye ilk insani yardım gönderen ülke Türkiye oldu. Türk Kızılayı bugün 527 ton insani yardımı Kürdistan Bölgesel Yönetimi'nin başkenti Erbil'e ulaştırdı. Türkiye'den gelen Kızılay yardımını karşılayan Erbil Valisi Nevzat Hadi, "Musul'da merkezde nasıl bir operasyon yürütüleceğini bilmiyoruz. Mülteci sayısının ne kadar olacağını bilmiyoruz. Ama 1 milyon kişiyi bekliyoruz" dedi.
 
Türk Kızılayı tarafından hazırlanan 527 tonluk insani yardım, bugün sabah saatlerinde Erbil-Musul Karayolu'nda bulunan hangarlara ulaştı. 20 TIR'lık Kızılay konvoyunu, Türkiye'nin Erbil Başkonsolosu Mehmet Akif İnan ve Erbil Valisi Nevzat Hadi ile bölgedeki Kızılay çalışanları karşıladı. Bölgeye ulaşan insani yardımın çadır, battaniye, gıda, barınma ve hijyen malzemesinden oluştuğu belirtilirken, malzemeler olası bir göç sırasında oluşturulacak kamplara gönderilmek üzere hangarlara yerleştirildi.
 
ERBİL VALİSİ:1 MİLYON KİŞİYİ BEKLİYORUZ
 
TIR'ların karşılanması sırasında konuşan Erbil Valisi Nevzat Hadi, yapılan yardım nedeniyle Türkiye'ye teşekkür ettiklerini belirterek, "Irak ordusu ve Peşmergenin Musul'un özgürleştirilmesi operasyonunu sürdürdüğü dönemde, böyle bir insani yardımın yapılması çok anlamlıdır. Musul operasyonu sırasında çok sayıda mültecinin Kürdistan bölgesine gelmesi bekleniyor. Şu anda elimizde net bir mülteci sayısı yok. Bölgedeki operasyonlar Musul etrafında ve bu bölgeler daha önce boşaltılmıştı. Dün akşam 75 Kürt, Peşmerge sınırlarına göç etti. Musul'da merkezde nasıl bir operasyon yürütüleceğini bilmiyoruz. Mülteci sayısının ne kadar olacağını bilmiyoruz. Ama 1 milyon kişiyi bekliyoruz" dedi.
 
BAŞKONSOLOS İNAN:2014'TEN BU YANA BİN TIR YARDIM YAPTIK
 
Türkiye'nin Erbil Başkonsolosu Mehmet Akif İnan ise, bölgeye yapılan insani yardımların komşu ve kardeş ülke olmanın doğal sonucu olduğunu ifade ederek, "2014ten bu yana insani yardımlarımız devam ediyor. Bugün gelen yardımlar da bunun devamı mahiyetindedir. Özellikle Musul operasyonundan etkilenebilecek sivillere yardımlarımızın ilk etabıdır. Bunlar insani yardımdır ve hiçbir şekilde karşılık beklenmeden, kardeşlik hukuku içinde yaptığımız ve hiç bir ayırım gözetmeden yaptığımız faaliyetlerdir. Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi üzerinde çok sayıda göçmen sıkıntısı var. Biz de desteklerimizle bu yükü hafifletmeye çalışıyoruz. 20 TIR insani yardımı memnuniyetle karşılıyoruz ve bunu ilişkilerimize verdiğimiz önemin, bu konuya gösterdiğimiz önemin işareti olarak görüyoruz. Yardımlarımız devam edecek. Biz DAEŞ ile mücadelede hem Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi ile hem DAEŞ ile mücadele eden herkese imkanlarımız ölçüsünde yardımlarımızı sürdüreceğiz. Musul operasyonu başladıktan sonra bölgeye insani yardımı ilk gönderen ülke Türkiye oldu" diye konuştu.
 
'4 YIL ÖNCE DE İLK TÜRKİYE YARDIM GÖNDERMİŞTİ'
 
IŞİD'in 4 yıl önce Musul'u işgal ettiği sırada, Erbil'e kaçan Musul halkına ilk yardımın da o tarihte yine Türkiye'nin yaptığını hatırlatan Konsolos İnan, şöyle konuştu:
 
"2014'te DAEŞ Musul'u işgal ettiğinde ve Musul halkı Erbil'e doğru kaçtığında yine ilk insani yardımı Türkiye yapmıştı. O zamandan bu zamana yaklaşık bin tır insani yardım bölgeye ulaştırıldı. Bunların içinde bölgeye yaptığımız sığınmacı kamplarını da saymamız gerekir. AFAD tarafından 3 tane kamp yapıldı. Bu kamplarda 35 binden fazla sığınmacı yaşıyor. Bunların içinde Yezidiler, Türkmenler var. Biz yardımlarımızı en başından beri din, dil, ırk, mezhep ayrımı gözetemeden yaptık ve yapmaya devam edeceğiz. Çünkü burası kardeşimiz ve komşumuz. Nasıl 3 milyon Suriyeli misafire ev sahipliği yapıyorsak, burada da Iraklı kardeşlerimizle ilgileniyoruz. Hem Irak içinde hem Türkiye'de ilgileniyoruz. Yaklaşık 300 bin Iraklı Türkiye'de misafir ediliyor. 2 sene önce ilk gelen ülke olduğumuz gibi burada da operasyonun başladığı ilk gün Kızılay Başkanımız, 3 gün sonra AFAD başkanımız ziyaret etti. Döner dönmez 20 ton insani yardım malzemesi bölgeye ulaştı. Bu kurumlarımıza ve Kızılay'ın açtığı kampanyaya destek veren vatandaşlarımıza teşekkür ediyoruz. Bu bölgenin Türkiye'ye ilişkin beklentileri her zaman çok yüksek oldu. Biz bu beklentileri karşılamaya çalışıyoruz. Bu yardımlar Erbil'den koordine edilecek. 20 TIR malzeme ilk etaptır. İhtiyaç duyulan yerde duruma göre devamı da gelecek. Tüm bu faaliyetleri yaparken Kürt, Arap, Türkmen kardeşlerimiz birlikte hareket ettik. Türkiye'nin yaptığı hem bir insani vazife hem de kardeşliği pekiştiren bir durum. O yüzden çok mutluyum."
 
 
Felat BOZARSLAN- Tahsin GÜNER/ERBİL, (DHA)