Mutassım Kaddafi'nin son anları

Kaddafi ile sağ ele geçirilen sonra öldüğü açıklanan oğlu Mutassım’ın son görüntüleri ortaya çıktı.

Mutassım Kaddafinin son anları
22 Ekim 2011 Cumartesi 13:05 tarihinde eklendi, 16.633 kez okundu.

 

Libya’da UGK’nin televizyon kanalı ve AFP’nin yayınladığı görüntülerde, kanlar içerisindeki atletle yer yatağının üzerinde oturan Mutassım, su ve sigara içerken görülüyor. Mutassım sonra yatağa uzanıyor. Bunların Mutassım’ın son görüntüleri olduğu söylendi.
 
Kaddafi’nin güvenlik danışmanlığını yapan Mutassım, babasına karşı darbe girişiminde bulunmuş bu nedenle bir süre Mısır’da sürgünde yaşamıştı. Kaddafi’nin yerine geçecek isim olarak bakılan Seyfülislam’ın da Nijer’e kaçtığı iddia edildi.
 
DÜNYA BUNLARI MERAK EDİYOR
 
Muammer Kaddafi’nin ölümü ile Ortadoğu’da yeni bir dönemece gelindi. ABD Başkanı Obama artık “demir yumruk” devrinin sona erdiğini söylerken, şimdi tüm dünya üç sorunun cevabını tartışıyor.
 
1- Nasıl öldü?
 
Muammer Kaddafi’nin ölmesinin ardından, nasıl öldüğü hakkında birçok farklı senaryo ortaya atıldı. Kaddafi’nin ağustos ayında Cezayir’e kaçan karısı Safiye, Birleşmiş Milletler’den (BM) oğlunun ve kocasının nasıl öldürüldüğünün soruşturulmasını isterken, BM’nin insan hakları konseyi de konunun araştırılmasını söyledi. Sabah 8.30 sularında Sirte sınırına doğru harekete geçen Kaddafi’nin konvoyuna NATO uçakları saldırdı ve bir araç vuruldu. Bunun üzerine konvoy dağıldı ve tüm araçlar farklı yönlere gitmeye başlarken, Kaddafi de birkaç adamı ile birlikte yakındaki bir kanalizasyon borusuna saklandı. Bundan sonra yaşananlar ise tam bir muamma. İşte Kaddafi’nin nasıl öldüğüne dair ortaya atılan senaryolar: - Ulusal Geçiş Konseyi Başkanı Mahmud Cibril yaptığı açıklamada, “Kaddafi lağımda bulunduğunda sağlık durumu iyiydi ve silahlıydı. Daha sonra bir araca kondu. Araç hareket ettiğinde Kaddafi yanlıları ile karşıtları arasında başlayan silahlı çatışmanın ortasında kalan Kaddafi, kafasına isabet eden bir kurşunla öldü” dedi.
 
"Ben sizin babanızım"

Kaddafi’nin ölümü ile ilgili yeni videolar da orataya çıkmaya devam ediyor. Kaddafi’nin isyancılar tarafından sürüklendiği ve dövüldüğü bir videoda, Albay’ın “Bana yaptığınız haramdır, siz günah işliyorsunuz evlatlarım. Ben sizin babanızım“ dediği öne sürüldü. Kaddafi’yi dinlemeyen isyancılar devrik lidere vurmaya devam ettiler. Bir başka görüntüde ise Kaddafi’nin evlilik yüzüğünün çalındığı, çalan kişiye etrafındakilerin, “Bunu kimseye verme gelecekte 1 milyon dolardan fazlaya satarsın” dedikleri belirtildi.
 
Koruması mı vurdu?

- Bir isyancı ise Reuters haber ajansına, Kaddafi’nin kanalizasyon borusunda bir elinde kalaşnikof, bir elinde silahla çıkarak, “Neler oluyor” diye sorduğunu ardından isyancıların ateş açması sonucunda hem omuzundan hem de bacağından yara aldığını ve kan kaybı nedeniyle öldüğünü söyledi.
 
- CNN televizyonu ise Kaddafi’nin kendisine ait altın silah ile vurularak öldürüldüğünü iddia etti.
 
- Kaddafi’nin öldüğü sırada orada olduğunu iddia eden bir muhalif ise Albay’ın koruması tarafından vurulduğunu öne sürdü.
 
- Dün Kaddafi’nin cesedini gören Doktor İbrahim Tika ise El Arabiya televizyonuna, Kaddafi’nin yakın mesafeden başına ve midesine ateş edilmesi sonucu öldüğünü söyledi.
 
 
2- Şimdi ne olacak?
 
Kaddafi’nin devrilmesinin ardından sokaklara dökülerek, zaferlerini kutlayan Libyalılar şimdi ne olacağını merak ediyorlar. NATO dün akşam saatlerinde mart ayında başlattığı hava operasyonunu Kaddafi’nin ölmesiyle sonlandırmak için toplandı. NATO Genel Sekretesi Anders Fogh Rasmusen, toplantı öncesinde operasyonun büyük ihtimalle sonlandırılacağını söylerken, Libyalıları ayrılıkları bırakarak parlak bir geleceğin inşası için birlikte çalışmaya davet etti. Diğer yandan NATO’ya destek veren Kanada’nın Dışişleri Bakanı, Libya’da 7 deponun kitle imha silahları ile dolu olduğunu ve demokrasi için kalabileceklerini belirtti.
 
Sonu Irak’a benzemesin
 
Ulusal Geçiş Konseyi de demokrasiye geçiş çalışmalarını bugün başlatacağını açıkladı. Gün içerisinde Libya’nın “özgürlüğünü” ilan edecek Konsey’in daha sonra seçim takvimini açıklaması bekleniyor. Fakat uluslararası kamuoyunda Libya’nın sonunun Irak’a benzemesinden endişe duyuluyor. Irak Başbakanı Nuri el Maliki, Libya halkını tebrik ederken, Saddam Hüseyin ve Kaddafi’nin sonlarının benzediğine dikkat çekti. Iraklılar ise Libyalıları bölünmeye karşı uyardılar. Bir Iraklı AFP’ye, “Demokrasi gerekli ama Batı’dan ithal edilmemeli. Bize bakın! Demokrasiyi getirdiler ama birliğimiz bölündü. Libyalıların geleceği karanlık” dedi. Batılı güçler ise zaferi paylaşamıyorlar. Fransa Savunma Bakanı, Libyalıların zaferi Fransa’ya borçlu olduklarını, ABD Başkanı Barack Obama da operasyonun Libyalılara kaderlerini yazmada yardımcı olduğunu söyledi.
 
3- Sıra kimde?
 
Libya’nın eski lideri Muammer Kaddafi’nin ölümünden sonra, Arap dünyasında “şimdi sıra kimde” sesleri yükselmeye başladı. Suriye’de dün düzenlenen gösterilerde protestocular Devlet Başkanı Beşar Esad’a karşı, “Sıra sende doktor” yazılı pankartlar taşıdı. Ülkenin çeşitli kentlerinde, cuma namazı sonrasında düzenlenen gösterilerde, polisle yaşanan çatışma sonucunda 19 kişi yaşamını yitirdi. Bu arada Yemen Devlet Başkanı Ali Abdullah Salih’i protesto etmek için Sana’da toplanan 10 binlerce Yemenli de, “Sıradaki sensin Ali” sloganları attı. Diğer yandan Arap vatandaşlar tarafından internet sitelerinde tehdit içerikli mesajlar yayınlandı. Esad ve Salih twitter üzerinden yayımlanan, “Bin Ali kaçtı, Mübarek tutuklandı, Kaddafi öldürüldü. Direndikçe daha kötü oluyor. Sıra sizde Salih ve Esad” gibi mesajlarla uyarıldı.