"Müvekkilim başka bir galaksiden gelmiş olabilir"

Şırnak'ın Cizre ilçesinde 1993-1995 yılları arasında işlenen 20 faili meçhul cinayetle ilgili davanın öğlenden sonraki duruşmasına devam edildi.

22 Şubat 2013 Cuma 22:45 tarihinde eklendi.

 

Diyarbakır 6'ncı Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmaya tutuklu sanık emekli Albay Cemal Temizöz, eski Uzman Çavuş Burhanettin Kıyak, itirafçı Adem Yakin, Hıdır Altuğ, Abdulhakim Güven ile tutuksuz sanık eski Cizre Belediye Başkanı ve korucubaşı Kamil Atağ katıldı. Tutuksuz sanık Temer Atağ ise katılmadı. Duruşmanın sabah oturumunda tutuklu sanık Burhanettin Kıyak'ın delil ikamesi yapıldı. Öğlenden sonraki oturumunda ise sanıklar savunma yaptı, müdahil ve sanık avukatları konuştu.
 
ERGENEKON DAVASI İÇİN KOZMİK ODALAR AÇILIRKEN FAALİ MEÇHULLER İÇİN İRADE ORTAYA KONULMUYOR 
 
Mağdurlar adına savunma yapan Avukat Tahir Elçi, 4 yıldır devam eden davanın her aşamasında ismi gündeme gelen 'Yavuz' ya da 'Yavuz Güneş' kod isimli kişinin Burhanettin Kıyak olduğunu ve şuan sanık sandalyesinde olduğunu söyledi. Elçi, "Dinlenen onlarca tanığın, gizli tanığın olgularla örtüşen detaylı beyanları karşısında mesele açıklığa kavuşmuştur. Yasal yolla terörle mücadele edilemeyeceğine inanan ve bunu hiyerarşi içinde yapan, ucu Ankara'ya dayanan, yapı bu mücadeleyi yasadışı şekilde yapmıştır. Türkiye'nin her yerinde özellikle JİTEM'in etkili olduğu bu bölgede yapmıştır. Cizre'de Temizöz'ün talimatıyla Yavuz kod adlı uzman çavuş başkanlığında infaz ekibi kurulmuştur. Bu ekip gözaltına alma, sorgulama, adliyeye sevk etme vs bütün işlemleri kendilerini yapmış. Yani insanların hayatlarını bunlara emanet edilmiş." diye konuştu. Elçi, Ergenekon duruşması için kozmik odaların açıldığını ve delillere ulaşıldığını belirterek, " Ancak bu irade faili meçhuller ortaya konulmuyor. Bölgede bu dava dışında faili meçhullerle ilgili başka bir dava yok. Çünkü irade ortaya konulmuyor." şeklinde konuştu. 
 
TEMİZÖZ: CİZRE GÜLLÜK GÜLİSTANLIK BİR HAVA YOKTU 
 
Sanık emekli Albay Cemal Temizöz ise savunmasında basında çıkan haberlerden örnek verdi. Aydınlık dergisinin yaptığı bir haberi gösteren Temizöz, Kayseri'de görev yaparken bir komployu boşa çıkardığı için bugün yargılandığını söyledi. Cizre'ye atandığı zaman terör örgütünün ilçeye hakim olduğunu belirten Temizöz, yaptıkları çalışmalarla ilçeyi tekrar kurtardıklarını savundu. Temizöz, " Benden önce konuşan Burhanettin Kıyak sorulan sorulara sanki Cizre güllük gülistanlıktı hatırlamıyorum diyor. O dönümde orada 233 terör olayı yaşandı. Köprüler havaya uçuruldu, trafolar bombalandı. İnsanlar yolsuz ve ışıksız kaldı terör yüzünden. O dönemi öyle bir dönemdi" ifadelerini kullandı. Temizöz, 4 yıl önce ilk savunma yaptığında DHKP/C'nin hedefinde olduğunu gösteren bir belgeyi mahkemeye sunduğunu belirterek, "Bu davanın bir müdahil avukatının( Selçuk Kozağaçlı) DHPK/C' den tutuklanması önemli." dedi. Mahkeme başkanı olayın yargı aşamasında olduğunu belirterek, suçlu olup olmadığının belli olmadığını kaydetti. 
 
KIYAK'IN AVUKATI AKTAŞ: MÜVEKKİLİM BAŞKA BİR GALAKSİDEN GELMİŞ OLABİLİR
 
Sanık Burhanettin Kıyak'ın avukatı Ünsal Aktaş ise müvekkilinin Cizre'de görev yaparken kendi işiyle ilgili alanda çalıştığını belirterek iddiaları reddetti. Aktaş, "Burhanettin sürekli olması gereken uçaksavar nişancısı görevinin yanı sıra insanları alıp sorgulayacak, adliyeye sevk edecek, diğer bütün görevlerini yapacak tekrar uçaksavarın başına geçecek. Bu kadar meziyeti olan biriyse o zaman başka bir galaksiden gelmiş olabilir. Yoksa normal bir insan bu kadar görevi aynı zamanda yapamaz. Birbirlerine resen farklı isimlerle hitap etmeleri doğal olabilir. Daha ortada bir şey yokken onu Temizöz'ün sağkolu, ikinci adam gibi göstermek doğru değil." diye konuştu. Aktaş, müvekkilinin 18 yaşlarında iki çocuğunun engelli olduğunu belirterek, "Mağdur olan müvekkilimin tahliye edilmesini talep ediyorum." dedi. 
 
Mahkeme heyeti ara verdikten sonra sanıkların tutuklunun halinin devamına karar vererek duruşmayı erteledi.

CİHAN