Müzik piyasası gözünü Türkiye’ye dikti

Pollstar Dergisi, Kuzey Amerika'da yüksek konser bilet fiyatları sebebiyle 2010 yılının ilk yarısında konser katılımının yüzde 12 düştüğünü açıkladı.

Müzik piyasası gözünü Türkiyeye dikti
02 Ocak 2011 Pazar 18:17 tarihinde eklendi, 1.768 kez okundu.

 

katılımının yüzde 12 düştüğünü açıkladı. Dünyanın en büyük konser organizasyon şirketlerinden Live Nation Entertainment ise geçen seneyle karşılaştırıldığında, 2010 Temmuz-Eylül döneminde katılımın yüzde 16 düştüğünü belirtti. Associated Press'in haberine göre 1996 yılında Kuzey Amerika’da 26 dolar olan biletler, 2008 yılında 67 dolara satılıyordu. Fiyatlardaki bu yükselişin enflasyondan 4 kat daha hızlı olduğu belirtiliyor. 
 
TÜRKİYE'DEKİ KONSER PAZARI GELİŞİYOR
Türkiye'de konser bileti fiyatlarıyla ilgili olarak HT Ekonomi'ye konuşan Pozitif Organizasyon Genel Müdür Yardımcısı Serhan Vardarlı “2010 senesi İstanbul’un kültür başkenti olmasıyla da müzik sektörü açısından oldukça başarılı bir seneydi. Bu yüzden 2011’de bilet fiyatlarında bir düşüş olacağını düşünmüyoruz” açıklamasında bulundu. Purple Concerts Genel Müdürü Siyabend Süvari de, konser piyasasının Türkiye'de henüz gelişmekte olan bir pazar olduğunu vurgulayarak “Ekonomik kriz döneminde biz düşüş değil, aksine bir artış gözlemledik. Avrupa'da vergiler bizdeki kadar yüksek değil. Türkiye'de yüksek vergilerden dolayı bilet gelirini dengelemek çok zor. Kuzey Amerika'da ise durum çok farklı. Fiyatlar zaten çok yüksek değil. Konser katılımındaki artış bu şekilde devam ederse ne âlâ” dedi. 
 
Yurtdışında izleyici bulamayan sanatçılar Konser organizasyon şirketi Live Nation ve Pollstar Dergisi, yüksek bilet fiyatlarından dolayı konser katılımının düşmesiyle fiyat indiriminin gerektiğini açıkladı. Türkiye’de katılımdan memnun olan organizatörler fiyat düşüşünü gerekli görmüyor 
 
"Yüksek fiyatların sorumluları kartel oluşturan organizasyon şirketleri"
Ahmet San yükselen bilet fiyatlarıyla ilgili olarak Live Nation ve AEG Live adlı 2 Amerikan şirketinin pazar payı yüksek olan sanatçıların ya canlı performans hakkını ya da plak hakkı dahil bütün haklarını satın alarak kartel oluşturduklarını belirtti. San, "Bu 2 şirket, konser pazar payı büyük ülkelerdeki büyük organizasyon şirketlerini veya sanatçı pazarlama şiketlerini de satın alıyor. Pazarın bu noktaya gelmesinin nedeni AEG Live ve Live Nation'ın kartel oluşturmasıdır" şeklinde konuştu. Türkiye'nin bu fiyatları kaldırmasının mümkün olmadığını belirten San fiyatların indirilmesi gerektiğini belirterek sponsorların bedava bilet dağıtmasının da negatif etkisine değindi.
 
"Türkiye artık daha heyecanlı"
Türkiye'de 50 milyon Euro'luk konser pazarıyla ilgili yeni projesinden bahseden San, "Türkiye'de 1 milyon 250 bin kişilik müşteri kapasitesi olan yaklaşık 5 bin koltuk kapasiteli kapalı alana ihtiyaç var" dedi. İki gayrimenkul seçeneğinden bahseden San, "Ali Sami Yen Stadı'nın ve Mecidiyeköy'deki likör fabrikasının ihalelerini alan Aşçıoğlu arkadaşım. Öncelikli tercihim Ali Sami Yen. Ancak kesinleşmiş bir şey yok" diyerek açıkladı. San artık Türkiye'den bir şeyler üretmek istediğini belirterek, "East Side Story" adında müzikal planım var. Projeyle ilgili 7 yaşında Paris müzik akademisine Türkiye tarafından yollanan büyük müzik adamı Selman Ada ile çalışıyoruz" dedi. 

Habertürk