NASA'dan Microsoft'a darbe

NASA, Uluslararası Uzay İstasyonu bilgisayarlarında kullanılan işletim sisteminin Windows XP’den Linux’a çevrileceğini açıkladı. ABD’li yetkililer,uzay laboratuvarında gerçekleştirilen görevlerde istikrar ve güvenilirliği artırmak için bu kararın alındığını belirtti.

NASAdan Microsofta darbe
13 Mayıs 2013 Pazartesi 09:21 tarihinde eklendi.

Yazılım devi Microsoft, NASA’dan beklenmedik bir darbe aldı. NASA, Dünya’nın 400 km üzerinde gezinen ve yer gözlemleriyle birçok deney gerçekleştiren istasyonda bilgisayarların Windows XP’den Linux’a geçeceğini açıkladı.

 
Alınan karar kapsamında, istasyonun ‘opsLAN’ ağında kullanılan onlarca dizüstü bilgisayar, bundan böyle Linux ile çalışacak. Söz konusu bilgisayarlar, gün be gün operasyonların gerçekleştirilmesinde ve uzay istasyonunun kameralarının kontrol edilmesinde kullanılıyor.
 
NASA için opsLan ağını yöneten United Space Alliance uzay-havacılık şirketinden Keith Chuvala, “Bilgisayarlardaki ana fonksiyonları Linux’a çevireceğiz. Bu sayede daha iyi bir kontrol, istikrar ve güvenilirlik sağlayacağız. Ayrıca yapılması gereken yamalar ve ayarlamalar daha kolay yapılacak” dedi.
 
UUİ'de 10 Mayıs'ta çekilen fotoğrafta, Güney Pasifik üzerinde güneşin doğuşu görülüyor (Büyütmek için tıklayın).
 
VİRÜS BULAŞMIŞTI
Astronotların eğitimi içinde yer alan Linux işletim sistemi, UUİ’deki çeşitli sistemlerde kullanılıyor. Bunlardan bir tanesi, 2011 yılında istasyona gönderilen insan benzeri robot 'Robonaut.’ Robot, istasyonaki astronotlar ve yerdeki mühendisler tarafından risk içeren görevlerde kontrol edilebiliyor.
 
UUİ bilgisayarları, 2008 yılında Windows ile çalışırken W32.Gammima.AG adlı kötü amaçlı yazılıma maruz kalmıştı. Virüsün, bir Rus astronotrun dizüstü bilgisayarından bulaştığı öne sürülmüştü. Anti-virüs yazılım geliştiricisi Symantec, virüsün düşük tehdit içerikli olduğunu açıklamıştı.
 
UUİ’de görev yapmakta olan 35’inci Görev ekibinin astronotları, Cumartesi günü soğutma sistemindeki sızıntıyı gidermek için uzay yürüyüşü gerçekleştirdi.

NTV