Nasıl dağa çıktığını anlattı!

Ağrı'nın Doğubayazıt İlçesi'nde, iddiaya göre eylem hazırlığı yaparken, 4 arkadaşı ile birlikte yakalanan PKK'lı 'Beritan' kod adlı Şeriban Emengen, okula gidemediğini ve aile baskısı yüzünden dağa çıktığını söyledi.

Nasıl dağa çıktığını anlattı!
14 Mayıs 2013 Salı 11:37 tarihinde eklendi.

Tutuklu yargılandığı Erzurum 4'üncü Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmada babasından dayak yediğini anlatan Emengen, "Okumak istiyordum ailem izin vermedi. Dağdaki yaşam evdeki şiddetten daha kötüydü. Pişmanlık duydum. Korktuğum için kaçamadım" dedi. Şehriban Emengen, PKK terör örgütüne üye olmaktan 6 yıl 3 ay hapis cezasına çarptırıldı.

 
Doğubayazıt'a 26 Eylül 2012 günü bir grup PKK'lının eylem yapmak üzere geleceği duyumunu alan polis, Türkiye- İran transit yolundaki kavşağa önlem aldı. İran'ın Maku kentindeki Acem kampında bulunan PKK militanlarını ve yaşam malzemelerini taşıyan nakliyeci Abdullah Karatay yönetimindeki 58 AL 196 plakalı kamyonete, Doğubayazıt ilçesi Yaygınyurt Köyü girişinde özel hareket timleri tarafından operasyon yapıldı. Kamyonette bulunan 1'i kadın 5 kişi gözaltına alındıktan sonra mahkemece tutuklandı. 
 
'AİLEM SÜREKLİ ŞİDDET UYGULUYORDU'
 
'Silahlı terör örgütüne üye olmak, ateşli silah taşımak' suçlarından Şeriban Emengen, Yakup Taşdemir, Abdullah Karatay, Dilaver Tanrıkulu ve Yavuz Kaya hakkında Erzurum 4'üncü Ağır Ceza Mahkemesi'nde dava açıldı. İddianamede yer alan ifadesine göre, ailesinden baskı gördüğü için örgüte katıldığını itiraf eden 'Beritan' kod adlı 20 yaşındaki Şeriban Emengen şunları söyledi:
 
"Ailem bana sürekli şiddet uyguluyordu. 8'inci sınıfa kadar okudum. Okumak istememe rağmen ailem izin vermedi. Annem ve babam sürekli baskı yapıyordu. Arada bir babam beni dövüyordu. Bu yüzden sürekli 'ben dağa çıkacağım' diyordum. Bir gün Serkan isimli bir kişi bizim dükkana geldi. Onun motosikletine binerek Gürbulak Sınır Kapısı'na doğru gittik. Buradan kırsala çıkarak 'Baran' ve 'Sipan' isimli örgüt üyeleri ile buluştuk. Beni 'Baran'a teslim ettiler. Üç gün sonra PKK'nın Ağrı Dağı'ndaki kampına çıktık. Burada yaklaşık 20 kadar örgüt üyesi vardı. Bana 'Beritan' kod ismini verdiler. İlk bir ay örgüt üyelerine yemek yaptıktan sonra, bana silah verdiler. Bir kez ateş ettim, çok korktum. Hiçbir silahlı eyleme katılmadım. Dağdaki yaşam evdeki şiddetten daha kötüydü. Pişmanlık duydum ama korktuğum için kaçamadım." 
 
6 YIL 3 AY HAPİS
 
Erzurum 4'üncü Ağır Ceza Mahkemesi'nde dün görülen 3'üncü duruşmada tutuklu yargılanan Şeriban Emengen, Türkçe olarak çok pişman olduğunu söyledi. Mahkeme heyeti Şeriban Emengen, Yakup Taşdemir ve Dilaver Tanrıkulu'nu PKK terör örgütüne üye olmaktan 6'şar yıl 3'er ay, Abdullah Karatay'ı ise PKK terör örgütüne üye olmak, roketatar taşımaktan 22.5 yıl hapis 25 bin para cezasına mahkum etti. Yavuz Kaya ise beraat etti. Mahkeme hükümle birlikte Abdullah Karatay, Şeriban Emengen, Yakup Taşdemir ve Dilaver Tanrıkulu'nun tutukluluk durumunun devamına karar verdi.

DHA