"NATO dönemin en etkin ittifak örgütü"

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, yaşanan bütün değişikliklere rağmen sabit kalan en önemli unsurun, NATO'nun halen modern dönemin en etkin ittifak örgütü olarak ayakta kalması olduğunu söyledi.

NATO dönemin en etkin ittifak örgütü
17 Şubat 2012 Cuma 18:08 tarihinde eklendi.

Davutoğlu ve NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen, Türk Atlantik Konseyi'nin Rixos Otel'de düzenlenen ''60 Yıldır Barış ve Güvenlik İçin Birlikte'' panelinde konuştu. 

Türkiye'nin NATO'ya üyeliğinin başlangıcından bugüne kadar, son 60 yıl içinde çok şeyin değiştiğini belirten Ahmet Davutoğlu, bu dönem boyunca uluslararası sistemde dinamik bir değişim yaşandığını ifade etti. 
    
NATO'nun, ''Soğuk Savaş'' sonrası dönemde birçok krizle uğraşmak ve küresel, bölgesel barışa katkıda bulunmak için çaba sarf ettiğini vurgulayan Ahmet Davutoğlu, ''Bütün değişikliklere rağmen sabit kalan en önemli unsur, NATO'nun halen modern dönemin en etkin ittifak örgütü olarak ayakta kalması ve bugün de geçmişte olduğu gibi küresel barışın istikrarın sağlanmasına katkıda bulunması'' dedi. 
    
Bu konuya en çok katkı veren ülkenin de Türkiye olduğuna işaret eden Ahmet Davutoğlu, NATO'nun son 60 yılda üç önemli aşamadan geçtiğini ve şu anda üçüncü aşamada bulunulduğunu bildirdi. 
    
''Soğuk Savaş'' döneminde, çift kutuplu yapı içerisinde NATO'nun demokratik değerler etrafında birleşen ülkelerin kurduğu ittifak sistemi olarak son derece başarılı bir şekilde bu dönemi tamamladığına dikkati çeken Ahmet Davutoğlu, NATO'nun Soğuk Savaş'ı bitiren kesin bir dayanışma göstererek bu savaşın galibi olduğunu da söyledi. 
    
NATO'nun Avrupa'daki büyük demokratik dönüşümün önünü açtığını ifade eden Ahmet Davutoğlu, ikinci dönemin ise NATO'nun Doğu Avrupa bağlamında ortaya çıkan yeni krizler ve meydan okumalar karşısında aldığı tutum olduğunu belirtti. 
    
Ahmet Davutoğlu, ''Bugün üçüncü aşamadayız. NATO, Avrupa dışındaki birçok krize hemen güvenlik katkısı yapması beklenen ve bu beklentinin sürekli gündeme geldiği bir ittifak olarak hep etkinliğini, gücünü muhafaza etti'' diye konuştu. 
    
NATO'nun yapacağı Şikago Zirvesi'nde ele alınacak pek çok konu olduğuna işaret eden Ahmet Davutoğlu, bunların NATO gündeminde olduğu kadar Türkiye'nin ulusal stratejisinde de öne çıkan konular olduğunu söyledi. 
     
-''Dinamik ve eşsiz bir forum''- 
     
NATO Genel Sekreteri Rasmussen ise 60 yıldır NATO'nun hayati bir üyesi olan Türkiye'nin İttifaka katkısını takdir ettiklerini söyledi. 
    
Son 60 yıl içerisinde pek çok şeyde değişim yaşandığını ancak İttifaka bağlılığın değişmediğini dile getiren Rasmussen, Türkiye'nin NATO'nun karar alma mekanizmalarında önemli bir rol oynadığını ve NATO'nun geleceğinin şekillenmesinde hayati bir rolü bulunduğunu belirtti. 
    
NATO'da bir müttefikin tehdit edilmesinin başka ülkelerin de tehdit edilmesi anlamına geldiğine dikkati çeken Rasmussen, her bir müttefikin elde ettiğinin, verdiği katkıdan daha fazla olduğunu söyledi. 
    
Rasmussen, ''NATO müttefiklerinin bir araya gelip hem askeri hem siyasi konuları tartışmakta olduğu dinamik ve eşsiz bir forum. Bütün kararlar konsensüsle alınıyor. Dolayısıyla Türkiye'nin sözü çok önemli. Söz aldığı zaman Türkiye'nin görüşleri, fikirleri bütün müttefik ülkelerin başkentlerinde duyulur'' diye konuştu. 
    
Türkiye'nin, ailenin bütün üyelerinin elde ettiklerinin aynılarını aldığını belirten Rasmussen, ''Türkiye sadece bizim çıkar alanlarımızın ve ilgi alanlarımızın tanıtılmasında değil, değerlerimizin tanıtılmasında da önemli rol oynamıştır'' dedi. 
    
Rasmussen, özgürlüğe ve demokrasiye inandıklarını, bu konuda insanların arzulu ve istekli olmasının diktatörlüğü ve baskıcılığı önleyeceğini düşündüklerini dile getirerek, ''Tunus'da, Mısır'da, Libya'da gösterdik. Aynı zamanda bugün Suriye'de de aynısının olmasını düşünüyoruz. Türkiye'nin bu krizi ortadan kaldırmak için yaptıklarını memnuniyetle karşılıyoruz. Suriye'de, aslında her yerde yapılması gereken şey, insanların demokratik arzularını tatmin etmektir'' ifadesini kullandı. 
    
NATO Genel Sekreterliği görevi boyunca Türkiye'nin NATO'daki rolüne büyük değer atfettiğini vurgulayan Rasmussen, ''Türkiye, başarılı bir gelecek için bizim organizasyonumuzda rol oynamaya devam edecek'' diye konuştu.