Nazımsız 49 yıl

Dünyaca ünlü şair Nazım Hikmet Ran, ölümünün 49. yılında Moskova'da ünlü sanatçıların ve Rus devlet adamlarının mezarlarının bulunduğu Novodeviçi'deki kabri başında anıldı.

Nazımsız 49 yıl
03 Haziran 2012 Pazar 12:50 tarihinde eklendi, 1.847 kez okundu.

 

Türk-Rus İşadamları Derneği'nin (RTİB) organize ettiği anma törenine Türkiye'nin Moskova Büyükelçisi Aydın Sezgin, RTİB Başkanı Ali Galip Savaşır, oyuncu ve türkücü Yavuz Bingöl, tiyatro sanatçıları Selçuk Yöntem, Ahmet Taylan ve Moskova'daki Türk vatandaşları katıldı. 
     
Büyükelçi Sezgin tören sırasında yaptığı konuşmada, hakkında 100'den fazla kitap yazılan dünyaca ünlü şair Nazım hikmet hakkında yeni bir söz söylemenin son derece zor olduğunu belirterek, ''Nazım'ın uğradığı haksızlığı, cezaevlerinde yaşadığı mutsuzlukları, aşkları, insanlık sevdası, Türk halkına olan tutkusu, yurtseverliği, özlemleri, barışa ve kardeşliğe olan inancını ayrıntılarıyla biliyoruz'' dedi. 
     
Türkiye'nin yakın tarihinin Nazım Hikmet'e hak etmediği bir kader yaşattığını kaydeden Sezgin, ''Yakın tarihimiz ona hak etmediği bir kederli kader yaşattı ve ülkesine hasret içinde öldü'' diye konuştu. 
     
''Kurşun gibi ağırlığıyla görkemli bir simgedir''- 
     
Nazım Himet'in çıkarıldığı vatandaşlığa 2009'da geri döndüğünü ifade eden Büyükelçi Sezgin, ''Nazım Hikmet olgusunun bir erdemi de ona yaşatılanların bizleri, kendimizi de ve dünyadaki her noktayı sorgulamaya zorlamasıdır. O artık kurşun gibi ağırlığıyla görkemli bir simgedir'' dedi. 
     
Ünlü türkücü ve oyuncu Yavuz Bingöl de yaptığı konuşmada, dün akşam Rusya'nın başkenti Moskova'da Nazım için bir konser verdiğini belirterek, ''Dün akşam Nazım için türkü söyledim. Nazım bizim acımızdır, vicdanımızdır. Bedeniyle, ruhuyla sımsıcak yaptığı bu topraklarda ve kendisine vatan yaptığı bu ülkede kendisini andık'' diye konuştu. 
   
 RTİB Başkanı Savaşır yaptığı konuşmada, Nazım'ın ölüm yıldönümünde anılmasının artık köklü bir gelenek haline geldiğini belirterek, ''Nazım aşkın, umudun, vatanseverliğin simge şairi. kendisini özlemle, sevgiyle anıyoruz'' dedi. 
     
RTİB olarak Nazım ile ilgili kitap yayınladıklarını ve adına açılan kütüphaneye sponsor olduklarını belirten Savaşır, Nazım Hikmet'in hayatının ve şiirlerinin Türkiye'deki okullardaki der kitaplarınında müfredata alınmasını istedi. 
     
Sanatçı Selçuk Yöntem de Nazım Hikmet Kültür ve Sanat Vakfı'nın mesajını okuduktan sonra Nazım Hikmet'in ''Memleketimi Seviyorum'' adıl şiirini seslendirdi. 
     
Şair Ahmet Telli de yaptığı konuşmada, bir ülkenin kimliğinin yetiştirdiği sanatçılar ve bilim adamları olduğunu belirterek, ''Muhalif her büyük sanatçının kaderi Nazım hikmet için de söz konusu olmuştur. Aslolan sanat için muhalefet olmaktır'' dedi. 
     
Konuşmaların ardından 4 küçük kız Nazım Hikmet'in mezarına karanfil bıraktıktan sonra Türkiye'den getirdikleri toprağı kabrinin etrafına serptiler. 
     
Anma törenine bir kafes için de getirilen barışın ve özgürlüğün sembolü olan beyaz güvercinler törene katılan sanatçılar ve Büyükelçi Sezgin tarafından havaya uçuruldu. 
     
Yavuz Bingöl de Nazım'ın mezarına karanfil bıraktıktan sonra kaval eşliğinde törene katılanlarla birlikte, ''Yiğidim Aslanım Burda Yatıyor'' şarkısını seslendirdi.