NBA hocaları Diyarbakır’da

Amerika'nın en iyi 10 alt yapı antrenörlerinden biri olan Patrick Shawn Pudney ile geçen yıl New York eyaletinin en iyi antrenörü ilan edilen Onur Gökçe, yeni yıldızlar seçmek için Diyarbakır’a geldi.

NBA hocaları Diyarbakırda
25 Haziran 2013 Salı 17:07 tarihinde eklendi.

Geçen yıl öğrencisi Ramazan Özkan'ı Amerika Newyork Syracuse Academy Of Science Charter School (SASCS) basketbol takımına gönderen Özel Dicle Okulları'nın düzenlediği seçmelere, Türkiye’nin dört bir yanında çok sayıda basketbol yıldızı adayı katıldı. Oldukça heyecanlı olduğu görülen genç sporcular, antrenörlerin gözüne girebilmek için elinden gelen çabayı gösterdi. Pudney ile Gökçe, beğendikleri gençleri Syracuse Academy of Science Charter School (SASCS) takımına kazandıracak.


ABD Profesyonel Basketbol Ligi NBA'nın bir alt basamağı olan National Collegiate Athletics Association'da (NCAA) üniversite öğrencileri mücadele ediyor. Oldukça çekişmeli geçen ligde üniversite takımları, lisede oynayan genç yetenekleri keşfederek bünyelerine kazandırıyor.

NCAA liginde başarılı olan üniversite öğrencileri ise daha sonra NBA’de boy gösterme şansı yakalıyor. Türkiye bunun örneklerinden birini Utah Jazz takımında forma giyen Enes Kanter’le yaşamıştı. Kentucky Üniversitesi'nde devam ederken, NCAA ligi takımlarından Kentucky Wildcats takımında bir süre oynayan Enes Kanter, daha sonra Utah Jazz takımına transfer olmuştu. Syracuse Academy de yeni Enes Kanter’leri keşfedilmek için 3 yıldan bu yana yetenekleri keşfediyor. Bu yıl ki seçmeler için Diyarbakır’a gelen Syracuse Academy antrenörü Onur Gökçe, son 3 yıldır İstanbul’da yaptıkları seçmeleri bu yıl Diyarbakır’da yapmaya karar verdiklerini söyledi.

Türkiye’nin dört bir yanından genç sporcuların Diyarbakır’daki seçmelere geldiğini ifade eden Gökçe, 45 sporcu arasından en başarılı olan 2 sporcuyu Amerika’ya götüreceklerini dile getirdi.

Sporcuların başarılarına göre daha sonra NCAA’da boy gösterebileceğini belirten Gökçe, “Bir senelik performanslarına binaen Amerikan üniversitelerinden burs teklifleri geliyor. Bu teklifleri değerlendirerek kendilerine uygun en iyi üniversiteye gidiyorlar. Burada basketbol hayatlarına devam ediyorlar.” dedi.

Önceki senelerde Amerika’ya götürülen 4 oyuncunun burs kazandığını dile getiren Gökçe, “Hepsi burs teklifleri sunuldu. İlk senede Ahmet Tunalı, 28 üniversiten yüzde 100 burs teklifleri aldı. Kosovalı Agim Hamiti yüzde 90 burs teklifleri kazandı. Ramazan Özkan da birçok burs teklifi aldı.” diye konuştu.

Oyuncular için bu seçmelerin büyük bir fırsat olduğunu kaydeden Gökçe, “Umarım onların hayatlarını değiştirmek adına çorbada bizimde tuzumuz olur. İlk 3 senede İstanbul’daki seçmelere 15-20 kişi katıldı. Şu anda bizim beklediğimiz sayı ise 40-45 kişi. Rakam ikiye katlandı. Gelecek olan senelerde daha da yükselir.” şeklinde konuştu.

RAMAZAN ÖZKAN: BATMAN'DAN AMERİKA'YA GİTMEYİ SADECE HAYAL EDEBİLİYORDUM

Geçen yıl Amerika Newyork Syracuse Academy Of Science Charter School(SASCS) takımına transfer olan Ramazan Özkan’ın hayat hikayesi ise bir hayli ilginç. Batman’da okuduğu dönemde basketbol oynamaya başlayan Özkan, basketbola ağırlık verince lise 1’de sınıfta kalır. Bunun üzerine Özkan’a babası basketbol oynamayı yasaklar. Abisinin desteğiyle basketbola yeniden başlayan Özkan, bir süre sonra bölgeler arası maçlar esnasında Dicle Koleji antrenörlerinin dikkatini çeker.

Diyarbakır’da 4 sene basketbol oynayan Özkan, İstanbul’da yapılan seçmelere katılarak, Amerika’ya gitme fırsatını yakalar. Amerika Newyork Syracuse Academy Of Science Charter School’da başarılı bir sezon geçiren Özkan, üniversite takımlarından burs teklifi aldığını söyledi.

Amerika’da NBA’ya gitme yolunun üniversite takımlarından geçtiğini belirten Özkan, “Amerika’da çok iyi oyuncular var. Türkiye’ye oranla çok daha fazla çalışman gerekiyor. Benim hedefim şu anda üniversiteyi bitirip orada NBA takımlarına yükselmek.” dedi.

AHMET TUNALI NEW YORK'TA EN İYİ 5 OYUNCU ARASINDA GİRDİ

2010 yılında New York’taki tüm okullar arasında en değerli ilk 5 oyuncu arasına giren Ahmet Tunalı, “Amerika’ya gitmeden önce Çırağan Koleji’nde oynuyordum. Böyle bir fırsat geldi. Seçmelere katıldım ve Onur gökçe hocamız beni değerlendirdi. Lise son sınıfı Amerika’da okudum ardından üniversiteye geçtim. Üniversite eğitimimi ve basketbolu orada devam ettiriyorum. Artık hedefim bir üst lig olan NBA’da oynamak.” diye konuştu.


CİHAN