Ne kadar kırmızı et yemeliyiz?

Yıllardır tartışılan ‘kırmızı et faydalı mı, zararlı mı’ konusuna popüler sağlık dergisi Men’s Health de katıldı. Kırmızı etin faydalarını bilimsel araştırmalara dayanarak açıklayan dergi, bilinçli tüketimin altını çizdi.

Ne kadar kırmızı et yemeliyiz?
12 Ağustos 2012 Pazar 09:44 tarihinde eklendi, 1.008 kez okundu.

 

ABD’nin prestijli okullarından Harvard Üniversitesi Tıp Fakültesi’nin bir kaç ay önce yayımladığı bir araştırmada, et yemenin insan ömrünü kısalttığı açıklandı. 120 bin kişiyi 28 yıl boyunca takip eden uzmanlar her gün gereğinden fazla kırmızı et tüketen deneklerin içerdiği kolesterol nedeniyle yüzde 13 daha fazla ölüm riskiyle karşı karşıya olduğunu iddia etti. Ancak Men’s Health’in İngiltere edisyonu, bu ayki sayısında Harvard’a kafa tutarak, kırmızı etin eğer bilinçli tüketilirse vücuda zarar değil yarar sağlayacağını tespit ettiğini öne sürdü.
 
 
70 GRAM SINIRI
1) Harvard’ın araştırmasına göre aşırı miktarda kırmızı et yiyenlerde kalp hastalığı riski daha fazla oluyor. Etin vücuda kattığı doymuş yağ ve kolestrolün yüksek kan basıncına sebep olduğunu bulan uzmanlar bunun kalp krizine davetiye çıkardığını belirtiyor. Ancak, Men’s Health dergisine göre bu tez hiç de güvenilir değil. Sadece ABD’liler üzerinde yapılan bu araştırma dünyanın diğer ülkelerinde et tüketimini hesaba katmıyor. Örneğin Amerikan Tarım Bakanlığı’na göre bir ABD’linin 1 günde tükettiği et miktarı ortalama 85 gramken bu sayı İngiltere’de 70 gram. İngiliz Sağlık Örgütü baş diyetisyeni Tracy Parker bu durumu için “ABD’li araştırmacılar, İngilizlerin günlük menüsünde bulunmayan bir et miktarı üzerinde yorumlar yapıyor” şeklinde konuşarak araştırmanın tek yönlülüğüne dikkat çekiyor. Derginin araştırmasına göre günlük et tüketimini 70 gramın altında tutanlar ve etin yağlı kısımlarını yemeden önce ayıranlar için kırmızı et tüketimi bir tehlike içermediği gibi içinde bulundurduğu yüksek protein miktarı sayesinde vücuda ihtiyacı olan besini sağlıyor.
 
BİLİNÇLİ YENMELİ
2) Çoğu araştırma günlük et tüketimi değerleri üzerinde dursa da önemli olan haftalık kırmızı et yeme miktarı. Dünya Kanser Araştırma Derneği’ne göre haftada 500 gramdan fazla et yemek sağlığa iyi gelmiyor. Ama bu bir gün biftek yedikten sonra haftanın diğer günlerinde hiç et yememek gerektiği anlamına gelmiyor. Uzmanlara göre en sağlıklı biçim 500 gramı haftanın günlerine bilinçli bir şekilde dağıtmak.
 
KAS İÇİN ŞART DEĞİL
3) Uzmanlara göre, kas yapmak isteyenlerin yüksek miktarda et yemeleri gerektiği sadece bir yanılgıdan ibaret. Hatta eti sindirmek daha zor olduğu için, etin içindeki amino asit diğer besinlerinkinden daha az işe yarıyor. Loughborough Üniversitesi spor bölümü profesörü Clyde Williams’a göre sporcular gerekli besinleri ton balığı veya sütten de alabiliyor. Yine de sporcular için et tüketmeleri vücuda daha fazla keratin girmesi açısından büyük önem taşıyor. Çünkü vücuda daha fazla keratin girmesi kaslara daha fazla oksijen gitmesi anlamına geliyor. Böylece sporcular daha fazla enerji depolayabiliyor. 
 
BÖLGE ÇOK ÖNEMLİ
4) Ödüllü kasap David Lishman’a göre tavuk, balık ve hindiye göre daha yağlı olan kırmızı et hayvanın vücudunun hangi bölgesinden alındığına göre farklı besin değerleri içerebiliyor. Örneğin, hayvanın kaburgasının etrafındaki etteki doymuş yağ miktarı 15 gramken, sığır filetosu hayvan vücudunun daha az çalışan bir bölgesinden elde edildiği için bu miktar 2 gram. Uzmanlar her türlü kırmızı eti pişirmeden önce 20 dakika buzlukta bekletmenin yağlı kısımların temizlenmesini kolaylaştırdığını ve bunun da kırmızı etin zararlarını azalttığını belirtiyor.
 
BİR SÜRE BEKLEMELİ
5) Plymouth Üniversitesi öğretim üyesi Doktor Victor Kuri çok taze yenen tavuk ve etin tadının birbirlerine anlaşılmayacak kadar yakın olacağını bu yüzden etin aromasının daha çok alınması için bekletilip yenilmesi gerektiğine dikkat çekiyor. Kırmızı eti taze yemek yerine bir kaç hafta bekletip yemek hem tadını güzelleştiriyor hem de dokular arasındaki bağları gevşetip eti kolay sindirilebilir bir hale getiriyor.
 
ÇOK SICAK OLMAMALI
6) Eti pişirdiğiniz tavanın çok sıcak olması gerekmiyor. Dean Clough’daki Aşçılık Okulu baş aşçısı olan Matthew Benson-Smith’e göre eti fazla pişirerek yakmak etin kanserojen madde içermesine sebep oluyor. Tavanın çok sıcak olup olmadığını test etmek için üzerine biraz su dökmeniz yeterli. Eğer baloncuk oluşturduktan sonra buharlaşıyorsa tavanız kullanıma hazır demektir. Benson-Smith aynı zamanda eti sağlıklı pişirmek isteyenlerin tereyağdan uzak durmasını ve sızma zeytinyağı kullanmasını öneriyor. Zeytinyağını tavaya dökmek yerine, eti pişirmeden önce zeytinyağından geçirmenin de daha sağlıklı olduğunu ekliyor.

Milliyet