Ne kadar PKK'lı sınır dışına çekildi?

BDP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan, "Şırnak'tan bilgim ve duyumlarım, PKK'lıların yüzde 60'ın Şırnak üzerinden sınır dışına çekildiği yönündedir. Başbakanı fena yanıltıyorlar veya işletiyorlar" dedi.

Ne kadar PKKlı sınır dışına çekildi?
28 Haziran 2013 Cuma 12:18 tarihinde eklendi, 1.022 kez okundu.
"MİLLETVEKİLLERİ 4.5 YILDIR İÇERİDE, İSTENEN CEZA 5 YILDIR"
 
Diyarbakır'da görülen KCK davalarını izleyen BDP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan, gündemle ilgili basın mensuplarının sorularını yanıtladı. KCK yargılamalarını değerlendiren Kaplan, iki milletvekili, belediye başkanları, il genel ve belediye meclis üyeleri ile Şırnak'taki bazı sivil toplum örgütü temsilcilerinin davalarda yargılandığını belirterek, "Bu hafta bu özel yetkili mahkeme Şırnak için çalıştı. Ve çok garip bir şeydir. Her iki milletvekilimize istenen ceza TCK 314'e göre 5 yıldır. 4.5 senedir tutukludurlar. Burada yargısız infaz var. Yargı yok yani. Bunun izahı yok. Bütün Şırnaklı siyasetçilerin dosyasında, ceza avukatı olarak söylüyorum bunu, müşteki yok, mağdur yok, eylem yok, silah, bir çakı dahi yok. Fikirlerini açıklamışlar. Şimdi fikirlerinden dolayı insanları yıllarca tutuklayıp, Şırnak'a özel tek bir tahliyenin çıkmaması ve en ağır ceza verilmesi, bana bunun bir merkezi hükümet ve devlet politikası olduğunu gösteriyor. Burada hukuk yok. Bu çözüm sürecine katkı sunmak istiyorlarsa, barış için adalet olması lazım. Bu tutuklulukların son bulması lazım. Bizim istediğimiz hukuk işlesin, adalet olsun, olsun ki barış olsun çözüm olsun. Bu hukuksuzluk, cezaevlerinde başta hasta tutuklular olmak üzere derhal son bulmalı. Milletvekillerinin artık mecliste olması lazım"dedi.
 
Kaplan, kaldırılması için meclise kanun teklifi verilen TSK iç Hizmit Kanunu 35'inci maddesiyel ilgili "Milletvekili olur olmaz verdiğim ilk kanun teklifi budur.Yani iç Hizmet Kununu 35'inci madde kalkarsa Kenan Evren gibileri çıkıp ben buna dayanarak darbe yapıyorum deme gerekçesinden kurtulur, yoksa fazla bir etkisi yok. Bu semboliktir, moraldir, darbecilerin heveslerine vurulan bir darbedir. Ama, meclise bunu üç defa getirdim, Ak Parti reddetti. Yetmedi benim teklifimi intihal ediyorlar, benim teklife sahip çıkıyorlar. Ama, bu kadar darbecilere karşıyım deyip darbe hukukuna sonuna kadar sahip çıkmak doğru değil. Seçim kununu, TMK, YÖK ve MGK kalacak, biz bunu kabul etmiyoruz. Zihniyet bütünüdür. 35'inci madde kalkacak, kalkmalıdır, Kenan Evren sağ iken kalkmalıdır. Ama, halen Kenan Evren tutuksuz yargılanıyor. Öbür tarafta 70 yaşında annelerimiz tutuklanıyor. Darbecileri bu şekilde de koruyan bir iktidar anlayışı var. Onları samimiyete davet ediyoruz, darbecilere karşı isen darbe hukukunu temizle diyoruz"diye konuştu.
 
Kaplan, PKK'lıların sınır dışına çekilmesi tartışmalarına değinerek, şunları söyledi:
 
"Şırnak'tan bilgim ve duyumlarım, PKK'lıların yüzde 60'ın Şırnak üzerinden sınır dışına çekildiği yönündedir. Ama, Dersim, Karadeniz, Toroslardan, çekilme zaman alan bir şeydir. Ama, Başbakanı fena yanıltıyorlar veya işletiyorlar. Yüzde 15 çekilme rakamı sayın Başbakanı müthiş bir yanıltmadır. Bunu ikinci aşamanın gereklerini yerine getirmekten kaçma banesi yapmamalı Başbakan. Sayın Başbakan çok merak ediyorsa bir gelsin bölgede gezdirelim. Eğer doğruyu yerinde öğrenmek istiyorsa beraber gezelim. Geçen dönemlerde Sayın Kılıçdaroğlu ile birlikte pusuları ziyarete gitmişlerdi. Şimdi de ikisini davet ediyoruz gelsinler. Şırnak bölgesinde uzun bir sınır var. Ana muhalefeti de iktidar partisi de gelip yerinde görsün, bir halkı dinlesinler. Çözüm için de samimiyet için de iki taraf da adım atsın. Bütün iyi niyeti biz gösterioruz, bütün adımları biz atıyoruz, bütün süreci biz sahipleniyoruz, halkımız üstleniyor ve hükümete gelince görevini yapacak, bir demokratik yasa, seçim barajı hemen bahane arıyor. Önümüzde 3 seçim var. Halk bu samimiyetsizli ve güvensizliğin faturasını siyasetçilere keser."
 
"CİZRE'DE TEK ARAMA NOKTASI VAR, ADA DEVLET'İNDİR"
 
BDP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan, Şırnak'ın Cizre ilçesinde PKK'nın Asayiş birimi kurduğu ile ilgili haber ve görüntüler üzerine şöyle dedi:
 
"Arkadaşlar, Cizre'de özel güvenlik birimleri yok, arama noktası yok. PKK bir açıklama yaptı, böyle bir şeyimiz yok diye. BDP'nin zaten böyle bir şeyi yok. 150 bin nüfuslu şehirde mahalle aralarında zaman zaman, geçmişten bu yana, bu tür benzer olaylar yaşandığı bilinir. Burada bu işi abartıp kurtarılmış bölge yok, özel güvenlik birimi yok özel arama noktası demek doğru değil. Şu anda Şırnak'ta bir tek arama noktası var, oda devletindir. Şehrin giriş-çıkış noktasında arama noktası var. Burada muhalefete sesleniyorum, çözüm sürecine karşı bizim hassasiyetimiz biliniyor. Şırnak ve Cizre halkının hassasiyeti de biliniyor. Cizre herkesin herkesin rahatlıkla gelip girebileceği yer. TÜSİAD'ın yöneticileri geldi, toplantı yaptı, bir sıkıntı yaşadılar mı? Yok. Halkın içinde de gezebiliyorlar. CHP ve MHP'nin bir bardak suda fırtınalar koparmalarını yazık diyorum. Çok merak edilyorlarsa gelirler, Cizre'de o mahallelerde onları gezdiririm, bir de çay içirtirim bir de halkla görüştürürürüm. Öyle korkulacak bir durumun olmadığını anlayıverirler. Ama samimi olsunlar, bir bardak suda fırtına koparmasınlar."
 
Diyarbakır'da 20 Eylül 1992 yılında öldürülen Kürt yazar Musa Anter'in katil zanlılarıyla ilgili dava açılmasını da değerlendiren Kaplan, "Ape Musa cinayetinin failleri belliydi. JİTEM, itirafçısı hepsi biliniyordu. 21 yıldan sonra bu davanın açılması, bu davanın ayıbıdır. Özür dilenmesi ve gerçekle yüzleşelmesi için bu işin maşaları da arkasındakileri de o dönemin iradesiyle ortaya çıkarılmalı. Yani bu sadece bir maşanın bir piyonun, faili meçhul döneminde tek başına yaptığı bir eylem değildir. Bunun arkasında irade vardır, siyasi irade vardır, devlet vardır. Biz de zaten gerçeklerle yüzleşme ve hakikat komisyonunu bunun için istiyoruz. Bu olaylarda ve bütün olaylarda. Geç de olsa bu davanın açılması bir adımdır ancak burda da hukuk işletilmeli, burdaki özel mahkemelerdeki gibi, sürümcemede ve zaman aşımına bırakılmamalı diye düşünüyoruz" dedi.

DHA