Nedir bu akil insanların çektiği!

Çanakkale Kolin Hotel'deki toplantıya, Marmara Bölgesi Akil İnsanlar Heyeti Grup Başkan Vekili Mithat Sancar, üye Ali Bayramoğlu, sekreter Levent Korkut ve sanatçı Hülya Koçyiğit katıldı.

Nedir bu akil insanların çektiği!
28 Nisan 2013 Pazar 18:01 tarihinde eklendi, 2.538 kez okundu.

Çözüm ve barış sürecinin anlatılacağı toplantıyı dinlemeye, Çanakkale Valisi Güngör Azim Tuna, Çanakkale'nin Belediye Başkanı CHP'li Ülgür Gökhan, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Rektörü Prof. Dr. Sedat Laçiner, bürokratlar, siyasetçiler ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri katıldı.

Toplantı öncesinde 150 kişilik grup, otel önünde toplanarak, akil insanları ve toplantıyı sloganlar atarak protesto etti. Otelin bahçe girişinde protestoda bulunan grup ile otelin güvenlik görevlileri arasında zaman zaman sözlü gerginlik yaşandı. Bu nedenle oteldeki toplantı yarım saat gecikmeli başladı.

 
Açılış konuşmasını yapan Marmara Bölgesi Akil İnsanlar Heyeti Grup Başkan Vekili Mithat Sancar, "Kendimizi akil insan olarak görmüyoruz. Böyle nitelenmeyi tercih etmiyoruz. Biz burada sözün gücünün yükselmesi, diyalogun yollarının açılması için katkıda bulunmaya ve yardımcı olmaya gelmiş insanlar olarak görüyoruz kendimizi. Bir süredir Kürt sorunuyla ilgili çözüm konusunda bir yöntem uygulanıyor. Bize göre bu doğru bir yöntem. Eksikleri ve yanlışları olabilir. Kaygı ya da endişe doğurabilecek yanları olabilir. Ama 30 yıldır pek çok yöntem denendi. Dünyada medeni yol diye nitelendirebileceğimiz bu yöntem bu haliyle ilk defa uygulanıyor" dedi.
 
İSTİKLAL MARŞI KRİZİ
 
Bu sırada Atatürkçü Düşünce Derneği Çanakkale Şube Başkanı Yrd. Doç. Dr. Nemci Akyalçın ayağa kalkarak, "Program başladı mı? Başladıysa, İstiklal Marşı okunmayacak mı burada? Burası emperyalizmin yenildiği ilk topraklar. Burada İstiklal Marşı okumadan toplantı yapılamaz. Kürtler bizim kardeşimizdir. Teröristlerle işbirliği yapıyorsunuz. Emperyalizmle işbirliği yapıyorsunuz" diyerek tepki gösterip toplantıyı terk etti. Daha sonra salondaki başka bir dinleyici, İstiklal Marşı okunmamasını toplantıyı terk ederek protesto etti. Ardından emekli Ali Güren, "Atatürk ve silah arkadaşları, şehitlerimiz için okunacak İstiklal Marşı, gerillanın rahatsız olacağı düşünülerek mi okunmuyor" deyip tek başına İstiklal Marşı'nı okumaya başladı. Ancak, iki mısrasını okuyup devamını getiremeyince de salondakilerden tepki gördü. Sinirli ve heyecanlı olduğu görülen Güren, Belediye Başkanı Ülgür Gökhan tarafından sakinleştirilmeye çalışıldı. Katılımcı Güren daha sonra heyet ve salondakilere, "Ben zannettim ki benimle beraber marşa katılacaksınız. Toplantının heyecanıyla ben bu marşı söyleyemedim. Türk Milleti'nden ve Mehmet Akif'in ruhundan özür diliyorum" dedi ve toplantıyı izlemeye devam etti. 
 
İstiklal Marşı krizi sonrası Mithat Sancar, "Biz buraya konuşmaya geldik. Bütün tepkilerinizi, itirazlarınızı konuşarak iletebilirsiniz. Ama eğer bütün toplantıyı kendinizi burada anlatmak için kullanmak gibi bir niyetiniz varsa, konuşmak için buraya gelmiş diğer insanlara da saygısızlık ettiğinizi bilmelisiniz. Eğer niyetiniz buysa rica ediyorum dışarıya çıkın. Hiçbir önemi yok" dedi.
 
Açılış konuşmasının ardından toplantı basına kapalı olarak devam etti.

DHA