Nelson Mandela taburcu oldu

Demokratik Güney Afrika’nın kurucusu Nelson Mandela, 8 Haziran’dan beri tedavi gördüğü hastaneden bu sabah taburcu oldu.

Nelson Mandela taburcu oldu
01 Eylül 2013 Pazar 13:23 tarihinde eklendi.

Devlet Başkanlığı’ndan yapılan açıklamada, 95 yaşındaki liderin tedavisine Johannesburg’taki evinde devam edileceği bildirildi.

Resmi bildiride, Mandela’nın sağlık durumunun halen kritik olduğu ve ara ara hastalığının şiddetlendiği belirtildi. Bildiride, eski Devlet Başkanı’nın Haugton bölgesindeki evinin yoğun bakım imkanları ile donatıldığı, doktorların evde de aynı tedavinin devam edebileceğine karar verdikleri duyuruldu.

Yaklaşık 3 aydır hastanede tedavi gören Mandela’nın çok zor günler geçirdiği, zaman zaman hayati tehlike riskinin çok yükseldiği ifade edilirken, efsane liderin özgürlük mücadelesinde olduğu gibi "hayatı için de inanılmaz bir azimle dayandığı tanımı" yapıldı. Açıklamada, Mandela’nın rahatsızlanması durumunda tekrar hastaneye kaldırılacağı bilgisi verildi.

Resmi açıklama sonunda Nelson Mandela’nın askeri, akademik, kamu ve özel sektörden kalabalık bir sağlık ekibiyle tedavi edildiği vurgulanarak, halktan ve liderin kalabalık ailesinden daha rahat tedavi olabilmesi için anlayışlı olmaları istendi.

Akciğer enfeksiyonunun nüksetmesi ile hastaneye kaldırılan dünyanın en ünlü mahkumu Mandela’nın sağlık durumu, Güney Afrika’da ilk gündem maddesi oluyor. 27 yıl hapis yatan Nobel Ödülü sahibi Mandela 1994’te ilk siyah lider olarak koltuğa oturmuş, 1999’da bir dönem ülkeyi yönettikten sonra kendi isteğiyle emekliye ayrılmıştı. Özgürlük mücadelesinin simgesi olan Nelson Mandela’nın tedavi süreci dünyan medyası tarafından da çok yakından takip ediliyor.

Mandela hastanede kaldığı süre boyunca binlerce Güney Afrikalı, özgürlüklerini borçlu olduları liderleri için ibadethanelerde dua etti, pankartlara iyi dilek yazıları yazdı. Resmi açıklamalara rağmen Güney Afrika'da bazı kaynaklar yaşlı liderin makinaya bağlı bitkisel hayat yaşadığını iddia ediyor. Birleşmiş Milletlerin 18 Temmuzu Uluslararası Mandela Günü ilan etmesi ile geçen ay Mandela'nın 95'inci doğum günü, Güney Afrika ile beraber dünyanın bir çok merkezinde kutlanmıştı.

Mandela'nın taburcu olması Güney Afrika'da hafta sonu sürprizi olarak karşılanırken hayranları haberi sevinçle karşıladı.


CİHAN