Nemo'nun nesli tükeniyor

'Kayıp Balık Nemo' filmindeki palyaço balığı ve arkadaşları deniz kaplumbağası, köpekbalığı ile denizatının nesli tehlikede

Nemonun nesli tükeniyor
13 Aralık 2011 Salı 17:07 tarihinde eklendi, 5.149 kez okundu.

 

Doğayı koruma örgütü IUCN ve Kanada’daki Simon Fraser üniversitesi bilim adamlarının Conservation Letter dergisinde yayımlanan araştırmasına göre, 2003 yapımı animasyon filminde görülen her 6 deniz canlısından birinin türü tehlike altında.
 
Filmde yer alan yaklaşık 1500 deniz canlısının mevcut durumunu inceleyen deniz bilimciler, palyaço balıklarının sayısının azaldığını, özellikle deniz kaplumbağaları ve köpekbalıklarının tehdit altında olduğunu, denizatlarının durumunun çok vahim olduğunu gördü.
 
Araştırmacı Loren McClenachan, "Palyaço balıklarını akvaryumda beslemek, köpekbalığı çorbası içmek veya hediyelik eşya dükkanından denizatı satın almak... Bütün bunların bir bedeli var" dedi. Biyolog Prof. Nicholas Dulvy de sonuçların, bu hayvanların yeterince korunmadığını gösterdiğini belirtti. Dulvy, soyu tükenme tehdidi altındaki her 10 köpekbalığı türünden sadece birinin Nesli Tehlikede Olan Yabani Hayvan ve Bitki Türlerinin Uluslararası Ticaretine İlişkin Sözleşme’de (CITES) yer aldığını söyledi.
 
Türlerin korunması konusundaki kuralların geliştirilmesi gerektiğini ifade eden Dulvy, "Denizlerimizdeki çeşitliliği önemsemezsek yakında Nemo ve arkadaşları olmayacak" diye konuştu.