Neo Naziler polise saldırdı

İsveç'in Umea şehrinde yürüyüş yapan Neo Naziler, polise saldırdı.

Neo Naziler polise saldırdı
08 Eylül 2013 Pazar 17:25 tarihinde eklendi.
Polis çok az sayıdaki Neo Nazileri biber gazı kullanarak durdurabildi.
 
Cumartesi öğleden sonra ülkede yeni oluşturulan aşırı sağ İsveç Direniş Grubu üyesi Neo Nazi gençler, Umea belediye meydanında göçmenler aleyhinde bildiriler dağıtmaya başlayınca polisin müdahalesi ile karşılaştılar. Polis Neo Nazilerden ikisini gözaltına alınca, diğer Neo Naziler ellerinde bayrak sopaları ve şişelerle polise saldırdılar.

Polis Neo Nazileri durdurabilmek için biber spreyi, gaz bombası ve cop kullanmak zorunda kaldı. Kalabalık bir grup ırkçılık karşıtı da 'Caddelerimizde ırkçı istemiyoruz' sloganı atmaya başlayınca ortalık iyice karıştı.
 
Polisle Neo Naziler arasında çıkan çatışmada 4 genç gözaltına alındı. Polis tarafları ayırmayı başardı. Neo Naziler bir süre daha belediye meydanında kaldıktan sonra polis nezaretinde uzaklaştırıldılar. Emniyet Müdürlüğünden Mütias Sydlen yaptığı açıklamada "'İsveç Direniş Grubu' üyeleri yürüyüş yapıp bildiri dağıtınca müdahale etmek zorunda kaldık.

Çünkü yürüyüş izni alınmamıştı. Göstericiler polise saldırınca çevre şehirlerden ekstra güç çağırdık. Saldırıyı bastırabilmek için biber gazı ve cop kullanmak zorunda kaldık. İsveç yasalarına aykırı davrandılar. Daha sonra sayıları 20 kadar olan göstericileri polis eskortunda şehir dışına çıkardık" dedi.
 
Polis, Neo Nazilerin megafon, cep telefonu ve video kameralarına el koydu. Görgü tanıkları, saldırılar sırasında bir kişinin boğazından ve yüzünden bıçaklandığını söyledi. Aşırı sağ İleri Adım Partili Peder Westerberg, Sosyal Demokrat Anderas Lundgren, İşçi Partili Jan Hägglund, Sosyal Demokrat Fanny Eriksson olayı kınayarak Umea halkının Neo Nazilere karşı durduğunu söyledi.

DHA