Nepal'de bilanço ağırlaşıyor

Nepal'de meydana gelen 7,8 büyüklüğündeki depremde yaşamını yitirenlerin sayısı bin 251'e yükseldi.

Nepalde bilanço ağırlaşıyor
25 Nisan 2015 Cumartesi 20:52 tarihinde eklendi.
Nepal'de meydana gelen 7,8 büyüklüğündeki depremde yaşamını yitirenlerin sayısı bin 251'e yükseldi. 
 
Yerel saatle 11.56'da başkent Katmandu'nun 80 kilometre kuzeydoğusunda meydana gelen depremin ardından, bölgede çok sayıda artçı kaydedildi. 
 
Yetkililer, yıkılan binaların enkazı altında çok sayıda kişi bulunduğunu, ölü sayısının artmasından endişe duyulduğunu söyledi. 
 
Depremden en çok etkilenen Katmandu Vadisi'nde 585 kişinin cesedinin bulunduğu belirtildi. 
 
Deprem, komşu ülkeler Hindistan ve Bangladeş'te de can ve mal kaybına neden oldu. Hindistan'ın kuzeyindeki Bihar eyaletinde 35 kişinin öldüğü, çok sayıda binanın yıkıldığı bildirildi. Bangladeş'te 2, Tibet'te de 12 kişi deprem nedeniyle yaşamını yitirdi. 
 
Hükümet, son 80 yılın en büyük felaketini yaşayan ülkede olağanüstü hal ilan etti.  
 
Nepal Enformasyon Bakanı Minendra Rijal, "Halkımızın yardıma ihtiyacı var. Bu tür bir felaket konusunda çok daha bilgili ve donanımlı uluslararası kuruluşların desteğini bekliyoruz" dedi. 
 
Depremde ağır hasar gören yollar trafiğe kapanırken telefon hizmetleri durma noktasına geldi. Başkent Katmandu'daki uluslararası havaalanı da uçuşlara kapatıldı.
 
Depremden en çok etkilenen Katmandu Vadisi'nde yaklaşık 2,5 milyon kişi yaşıyor. Bölgede çok sayıda da yabancı turist bulunuyor.  
 
Meteoroloji uzmanları, depremin vurduğu ülkede bugün ve yarın şiddetli yağış ve fırtına beklendiğini açıkladı.  
 
Hindistan Nepal'e 4 ton insani yardım gönderdi
 
Hindistan Devlet Başkanı Narendra Modi, Twitter'dan yaptığı açıklamada "Bilgi almaya ve hem Hindistan'da hem de Nepal'de depremden etkilenenlere ulaşmaya çalışıyoruz" ifadelerini kullandı.
 
Hindistan, Nepal'e 4 ton insani yardım taşıyan bir uçak gönderdi.  
 
Tarihi eserler yıkıldı
 
Ulusal gelirinin büyük kısmı turizme dayanan, 27,8 milyon nüfusa sahip Nepal'deki depremde yüzlerce yıllık tapınaklar ve tarihi anıtlar da yerle bir oldu.
 
Depremde yıkılanlar arasında UNESCO'nun Dünya Mirası Listesi'nde bulunan 62 metre yüksekliğindeki Dharahara Kulesi'nin yanı sıra eski kraliyet sarayı da bulunuyor. Kulenin enkazı altında çok sayıda kişinin kaldığı sanılıyor. 
 
Deprem, çığa neden oldu 
 
Depremin hemen ardından Everest'te de çığ faciası meydana geldi. Everest'e tırmanan 10 dağcı yaşamını yitirdi.
 
Depremler ülkesi
 
Nepal'de, daha önce de şiddetli depremler meydana gelmişti. 
 
Bihar bölgesinde 15 Ocak 1934'de meydana gelen 8,2 büyüklüğündeki depremde ülkenin neredeyse üçte ikisi harabeye dönmüştü. Depremde 12 bin kişi yaşamını yitirmişti. 
 
Yine Bihar bölgesinde 21 Ağustos 1988'de meydana gelen depremde ise Hindistan'da 282 kişi, Nepal'de de bine yakın kişi ölmüş, 16 bin kişi yaralanmıştı.

Anadolu Ajansı