Neşet Ertaş devletten alacaklı gitti

Neşet Ertaş'ın ölümü, Türkiye'deki telif hakları meselesini bir kez daha tartışma konusu yaptı. "Bir gecekondusu, bir apartmanı ve bir de dairesi vardı" denilen Ertaş için bir iddia: Hakları korunsaydı Elvis Presley kadar kazanırdı.

Neşet Ertaş devletten alacaklı gitti
27 Eylül 2012 Perşembe 09:02 tarihinde eklendi.

 

Ozan Neşet Ertaş, dün binlerce seveni tarafından uğurlandı.
 
Ertaş'ın ölümü sonrası, ünlü Türkücü Arif Sağ’ın, “Devletten alacaklı gitti. Çünkü devlet telif haklarıyla sanatçısını korumadı” açıklaması bir tartışma başlattı.
 
Hürriyet'ten Aslan Batur da, 1950’li yılların sonunda ilk plağını çıkaran ve bugüne kadar 30’dan fazla albüme imza atan Neşet Ertaş'ın hakları konusunu, Müzik Yapımcıları Birliği (MÜYAP) Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Forta ve Ertaş’ın yapımcısı Hasan Saltık'a sordu.
 
"ELVIS KADAR KAZANIRDI" 
Forta, şunları söyledi: 
“MÜYAP olarak Neşet Artaş’a ait bütün şarkı, plak, kaset ve CD haklarını koruyoruz. Kendisi besteci ve yorumcu olduğu için Mesam’dan da hakları korunuyor. Yaygın bir repertuarı var. 
 
Telif pastasından hak ettiğini yediğini söyleyemem. Bugün Ertaş hayatını ABD’de sürdürüyor olsayldı bir Paul McCartney ya da Elvis Presley gibi kazanıyor olacaktı. Çünkü McCartney ya da Presley o ülkelerin yerel müziği için ne ifade ediyorsa, Ertaş da bizim için o derece değerli. Bugün Elvis de McMcartney de sıkı korunan telif hakları sayesinde her yıl 30 milyon dolarlık telif hakkı alıyor. Türkiye’deki telif hakları cılızlığı Ertaş’ı da kurban etti.”
 
Hasan Saltık
Bizden yardım isteyince avukat tuttuk. Kasetleri incelediğimizde çoğunun sahte evrak düzenlenerek basıldığını tespit ettik. O dönemde de telif hakları olmadığı için çok büyük zarara uğradı. Ancak Neşet Bey kimsenin hapse girmesini istemedi ve sadece tazminat talep ettik. Kazandığı parayla da kendisine gecekondu satın aldı."
 
1 GECEKONDU, 1 DAİRE, 1 APARTMAN 
Neşet Ertaş ile patron-işverenden çok bir ağabey kardeş ilişkisi yaşadıklarını belirten Saltık, “Benim bildiğim kadarıyla bugüne kadar kazandığı paralarla kendisine İzmir’de bir gecekondu, 3 katlı bir apartman ve Almanya Köln’de bir daire satın aldı. Onun dışında ne kadarlık bir kişisel serveti olduğunu bilmiyorum ama çok da büyük parası olduğunu zannetmiyorum” şeklinde konuştu.