Nesli tükenmek üzere

Nesli tükenmekte olan ve Avrupa’nın en büyük yırtıcı kuşu olduğu belirtilen kara akbaba, Lisinia Doğal Hayatı Koruma alanında tedavi altına alındı.

Nesli tükenmek üzere
10 Ocak 2013 Perşembe 11:16 tarihinde eklendi, 3.468 kez okundu.

 

Isparta’da çobanlar tarafından bulunan kara akbabanın zehirlendiği ortaya çıktı. Anadolu’nun en büyük kuşları arasında yer alan kara akbaba, yaklaşık 3 metre kanat açıklığına sahip. Yapılan muayenede kuşun zehirlendiğini belirlediklerini anlatan Veteriner Hekim Öztürk Sarıca, kara akbabaların doğanın çöpçüleri olduğunu ve ölmüş hayvanları yiyerek beslendiklerini söyledi. 
 
Akbabanın zehirlenmiş bir hayvan yiyerek rahatsızlandığını belirten Öztürk Sarıca, “Zehirden dolayı beslenemediği için Isparta Gönen’e kadar gelmiş, orada yakalamışlar. Genelde bunlar çift olarak dolaşırlar. Sol kanadında biraz tranva var onu tedavi edeceğiz. Diğer taraftan zehirlenmeyi tedavi edeceğiz. Dünyada İspanya’dan sonra en büyük Kara Akbaba sürüsünün Türkiye’de bulunuyor.” dedi. 
 
Zehirlendiğinden dolayı kurşun sindirim sisteminin bozuk olduğunu anlatan Sarıca, “Kuş dışkılamam yapamıyor. Bunu aştığımızda, tedavisi tamamlandığında zannediyorum 3-4 aylık rehabilitasyon süreci olacak. Çünkü bunların çok uzun uçuşlar yapması lazım tekrar salmamız için. Efsanelere ve filmlere konu olan karakuş bu.” şeklinde konuştu. 
 
Son zamanlara Türkiye'de bulunan en büyük Kara akbaba kolonisinin 26 çift ile Eskişehir ile Kütahya illeri arasında yer alan Türkmenbaba Dağı'nda bulunduğunun düşünüldüğünü anlatan Sarıca, ancak son dönemde yürütülen çalışmalarda en büyük koloninin 46 çift ile Eskişehir'in kuzeybatısından Ankara'nın kuzeydoğusuna kadar uzanan Sündiken Dağı'nda bulunduğunun belirlendiğini kaydetti.

CİHAN