Netanyahu-Liberman ittifakı önde

İsrail'de bugün yapılan seçimlerin ardından açıklanan sandık çıkış anketleri, Binyamin Netanyahu'nun önümüzdeki dönemde de hükümeti kurabileceğini gösterdi.

Netanyahu-Liberman ittifakı önde
22 Ocak 2013 Salı 23:41 tarihinde eklendi.

 

 
Anketlere göre; Binyamin Netanyahu ve Dışişleri Bakanı Avigdor Lieberman'ın seçim öncesi oluşturduğu Likud Beytenu partisinin sandalye sayısı 42'den 31'e düştü. Seçimin sürprizi ise tahminlerin iki katı oy alarak 18-19 sandalye kazanacağı görülen Yeş Atid partisi oldu. Merkez Seçim Komitesi, her 3 seçmenden 2'sinin sandık başına gittiğini açıkladı.
 
Başbakan Netanyahu ise Facebook hesabından yaptığı açıklamada, kendisini yeniden başbakan görmek isteyen İsrail halkına teşekkür etti. Televizyon kanalların sandık çıkışı anketleri, din eksenli ve sağ partilerin 61-62 milletvekiline sahip olacağını gösteriyor. En az 61 vekilin desteğine ihtiyaç duyan Netanyahu'nun geniş tabanlı bir hükümet kurmayı arzuladığı belirtiliyor. Netanyahu, sağ bloktaki tüm partileri ikna edebilirse hükümeti kıl payı farkla kurmuş olacak. Merkez partilerinin de Netanyahu ile pazarlığa girebileceği belirtiliyor.
 
Seçim sonuçlarıyla ilgili ilk bilgiler, ikinciliği gazeteci Yair Lapid'in Yesh Atid (Bir Gelecek Var) partisine kaptıran İşçi Partisi için hayal kırıklığı oldu. Kadima'nın da yüzde 2 barajını aşamayarak meclis dışında kalması bekleniyor.

CİHAN