Nevruz ateşi saçlarını yaktı

Türk Dünyası Kültür Başkenti olması nedeniyle bu yıl Nevruz etkinlikleri Eskişehir'de kutlandı. Çok sayıda katılımcının olduğu etkinlikte Nevruz ateşi yakıldı, demir dövüldü.

Nevruz ateşi saçlarını yaktı
21 Mart 2013 Perşembe 17:53 tarihinde eklendi.

 

Bu arada yanan Nevruz ateşinin üzerinde atlarken karşı yönden atlayan erkekle çarpışan bir kadın tehlike atlattı. Saçları yanan ve yaralanan kadın hastaneye kaldırıldı.
 
Vilayet Meydanı’nda Eskişehir Valisi Dr. Kadir Koçdemir’in ev sahipliğinde yapılan kutlamalara TÜRKSOY Genel Sekreteri Düsen Kaseinov, ve Türk dünyasından temsilcilerin yanı sıra Eskişehir milletvekilleri Ülker Can, Ruhsar Demirel, Odunpazarı Belediye Başkanı Burhan Sakallı, kamu kurum ve kuruluşlarının müdürleri ile çok sayıda vatandaş katıldı.

Odunpazarı Belediyesi Mehter Takımı’nın gösterisiyle başlayan törende, Kırgisiztan’dan gelen heyet Nevruz Duası yaptı. Eskişehir Valisi Dr. Kadir Koçdemir de yaptığı açılış konuşmasında, Nevruz’un yeni umutların, yeni başlangıçların ve yeni dileklerin gerçekleşmesinin başlangıcı olduğunu söyledi.
 
"Öncelikle Nevruz’un Türk dünyasına ve bütün insanlığa barış ve huzur getirmesini, Türk dünyasının sevgisini, saadetini ve birliğini pekiştirip arttırmasını diliyorum.” diyen Vali Koçdemir, Eskişehir’in, Türk dünyasının özeti ve numunesi olan bir şehir olduğuna işaret etti. Koçdemir, şöyle devam etti: "Eskişehir bu yıl Yunus’un ifadesiyle, Türk dünyasına ve dünyaya 'Tanış olalım, işi kolay kılalım, sevelim sevilelim. Bu dünya kimseye kalmaz’ diyen bir şehir. Eskişehir, bu sene 162. yıldönümünü kutladığımız Gaspıralı İsmail Bey’in ‘dilde, fikirde, işte’ idealini hayata geçirme yolunda önemli bir etkinliğe ve yıla ev sahipliği yapacak bir şehir.” dedi.
 
Vali Koçdemir ve beraberindeki heyet daha sonra Nevruz ateşinin yakılacağı alana geldi. Tüm insanlığa barış ve huzur getirmesi dilekleriyle Nevruz ateşi yakıldı. Ardından Nevruz heyeti, demir döverek geçmişi yad etti. Türk dünyasının farklı ülkelerinden gelen halk oyunları ekibinin gösteri yaptığı etkinliğe katılanlara Nevruz aşı ikram edildi.
 
NEVRUZ ATEŞİNİN ÜZERİNDE ÇARPIŞTILAR
 
Nevruz etkinlikleri kapsamında yakılan Nevruz ateşinde bir de kaza meydana geldi. Ateşin üzerinden atlamak isteyen katılımcılar, ters yönlerden gelince Nevruz ateşi üzerinde çarpıştı. Sert bir şekilde ateşin üzerine düşen bir kadın yaralandı. Çevredekilerin ilk müdahaleyi yaptığı kadının saçlarının ve ellerinin yandığı görüldü. Yaralı kadın tedavisi için hastaneye götürüldü.

CİHAN