Nevruz, tüm yurtta kutlandı

Türkiye, baharın müjdecisi kabul edilen Nevruz’u gerginlik ve tartışmadan uzak, aslına yakışır bir şekilde kutladı. Yurt genelinde çeşitli etkinlikler düzenlenirken, sınırlarımız dışında da coşku hakimdi.

21 Mart 2013 Perşembe 18:16 tarihinde eklendi.

 

 
Başkent Ankara’da Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Nevruz kutlamasında ateşi yakarak üzerinden atladı.
 
İstanbul’da da, Vali Hüseyin Avni Mutlu ve protokoldeki diğer isimler ateşten atlayıp yumurta tokuşturdu. Mutlu, Kerkük'ten gelen Türkmen ekibiyle halay çekti.
 
İzmir’deki kutlamalara AK Parti Zonguldak Milletvekili Köksal Toptan da katıldı. Yanan ateşin üzerinden atlamayı gözüne kestiremeyen Toptan mini çözüm üretti. Yanan ateşten bir odun parçası alan Toptan, ateşin üzerinden üç kez atladı.
 
Kutlamalarda gözlerin çevrildiği en dikkat çeken il Diyarbakır'dı. Öcalan’ın mektubunun okunduğu Diyarbakır’daki etkinliklere sanatçı Nihat Doğan da katıldı. 
 
Diyarbakır'da kutlanan Nevruz ilginç görüntülere de sahne oldu. Diyarbakırlılar vefat eden Karadenizli şarkıcı Kazım Koyuncu’nun kardeşi Niyazi Koyuncu'nun söylediği Lazca şarkılar eşliğinde halay çekti.
 
Edirne’de kutlamaların adresi ise, Trakya Üniversitesi'ydi. Balkan Yerleşkesi'nde yapılan kutlamalara çok sayıda öğretim görevlisi ve öğrenci katıldı.
 
 
Ardahan’da ise âşıklar Osman Uygar ve Mehmet Oktay sazlarıyla sözleriyle nevruz coşkusunu dile getirdi. 
 
Kocaeli'nde düzenlenen Nevruz Bayramı programı da renkli görüntülere sahne oldu.
 
Bursa’daki kutlamalarda ise gerginlik son anda önlendi. Uludağ Üniversitesi'nde türküler söyleyip halay çeken BDP'lilere karşıt görüşlü gruptakiler tepki gösterdi. Polis olayların büyümesini engellemek amacıyla BDP'lileri üniversite yerleşkesinden uzaklaştırdı.
 
Nevruz, sınırlarımızın dışında da coşku ve heyecanla kutlandı. Rusya'nın kültür başkenti St. Petersburg'da Kafkas ve Orta Asya halk dans gruplarının birbirinden ilginç gösteriler sunduğu kutlamalarda Türkçe şarkılar söylendi.
 
Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü'nde 11 ülkenin katılımıyla Nevruz kutlandı. Kutlamaya; Türkiye, Afganistan, Azerbaycan, Hindistan, İran, Kazakistan, Kırgızistan, Pakistan, Tacikistan, Türkmenistan ve Özbekistan'ın UNESCO nezdindeki büyükelçileriyle ve çok sayıda davetli katıldı.
 
Irak'ın kuzeyinde bulunan Erbil şehrinde ise Nevruz etkinlikleri, yakılan ateş çevresinde çekilen halaylarla kutlandı.

CİHAN