New York Sandy'nin yaralarını sarıyor

Sandy kasırgasının sebep olduğu maddi zararın tanzimi konusunda New Yorklu yetkililer, ilgili federal kuruluşlardan daha fazla yardım istiyor.

New York Sandynin yaralarını sarıyor
27 Kasım 2012 Salı 14:42 tarihinde eklendi.

 

Yardımların miktarı ve dağıtımı konusunda görüş alışverişinde bulunmak için bir araya gelen yöneticilerden New York Valisi Andrew Cuomo, ''New York vergi mükellefleri bu faturayı ödeyemez'' derken, Belediye Başkanı Michael Bloomberg, Federal Acil Durum Yönetim Dairesi'nden (FEMA) standart ödeme planını yaklaşık iki katına çıkarmasını istedi.
     
New York Valisi Andrew Cuomo, Sandy'nin eyalet bütçesine 32 milyar dolar ek masraf yüklediğini, bu rakamın tamir ve restorasyon için harcandığını, muhtemel felaketler için alınan önlemler çerçevesinde elektrik şebekesi ve cep telefonu ağını korumak için harcanan 9 milyar doların ise bu harcamanın dışında olduğunu belirtti. 
     
''Bu sağduyu ve zekice davranmaktır'' diyen Cuomo, ''Neden gelecekte para tasarruf etmek için şimdi biraz para harcamazsınız- Bu önlem alma ve yükü hafifletmek içindir'' şeklinde konuştu. Cuomo, federal yardımların yukarı çekilmesinin gelecek afetlerdeki zararı azaltacağına dikkati çekti. 
     
-Vali Cuomo: ''New York vergi mükellefleri bu faturayı ödeyemez''- 

Vali Cuomo, yeni rakamları tartışmak ve sunmak için New York'un kongre heyeti ile bir araya gelirken, Cuomo ve Bloomberg'in federal afet yardımı için yeni bir istek listesi hazırlayacağı öğrenildi. Vali Cuomo, ''New York vergi mükellefleri bu faturayı ödeyemez, bu eyaleti iş yapamaz duruma sokar, vergi artışları her zaman en son çaredir'' diyerek, felaketin faturasının vergi mükelleflerinin sırtına yüklenmemesi gerektiğini kaydetti. ABD'de eyaletler genel olarak afet sonrası toplu taşıma ve diğer hizmetlerin tekrar işlerlik kazanması için hükümetlerden maliyetin yüzde 75'ini temin ediyor. 
     
Bu arada Belediye Başkanı Bloomberg, FEMA ve özel sigorta şirketlerinin zararların tamamını karşılamayacağını belirtti. Belediye Başkanı, Kongre üyelerine yazdığı mektupta, ''Fırtınanın etkisi bir süre daha hissedilecek olsa ve zorluklar büyük olacak olsa da, ben şehrin her zamankinden daha güçlü bir şekilde toparlanıp ayağa kalkacağından eminim'' şeklinde duygularını ifade etti. 
     
New York Belediye Başkanı Michael Bloomberg daha önce Sandy'nin New York şehrinde 19 milyar dolar maddi hasara yol açtığını duyurmuştu. 
     
Öte yandan Federal Acil Durum Yönetim Dairesi FEMA şu ana kadar New Jersey eyaletine 250 milyon dolar ödeme yaparken, Vali Chris Christie ön hasar tespitinin 29,4 milyar dolar olduğunu ve bu rakamın artabileceğini açıkladı.