New York Times: Tehditler kabul edilemez

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve New York Times arasında başlayan polemiğin ardından, gazete yönetimi bugün çok sert bir açıklama yayınladı

New York Times: Tehditler kabul edilemez
19 Eylül 2014 Cuma 09:52 tarihinde eklendi.
ABD'nin en etkin gazetelerinden The New York Times, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın kendilerine yönelik eleştirilerine karşı sert bir açıklama yaptı. Gazetenin Genel Yayın Yönetmeni Dean Bauet tarafından yapılan açıklamada, Türk yetkililerin Türkiye'de yaşayan muhabirlerine yönelik tehditlerinin kabul edilemez olduğu vurgulandı.
 
Gazetenin son bir hafta içinde Türkiye ve IŞİD arasındaki ilişkiye dair yayınladığı haberlerden birinde, içinde Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun da bulunduğu bir fotoğrafı kullanması ile başlayan polemiğin ardından gelen açıklamada; Türk yetkililerin gazetecileri tehdit etmekle değil, onların güvenliklerini sağlamakla yükümlü oldukları anlatıldı.
 
The New York Times Genel Yayın Yönetmeni Dean Baquet açıklamasında şu görüşlere yer verdi: "IŞİD'in Türkiye'de yandaş toplama çabalarıyla ilgili 16 Eylül'de yayınlanan The New York Times haberine eklenen bir fotoğrafa, Türk Hükümeti yetkilileri ve başkalarının sert bir tepki gösterdiğinin farkındayız. Ertesi gün 17 Eylül'de yayınladığımız düzeltmede de açıkça belirttiğimiz gibi, The New York Times'taki fotoğraf editörlerimiz, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun bir fotoğrafını nytimes.com'daki yazıya eklerken yanlış yapmıştır. Yazı, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın IŞİD'i desteklediğini ya da IŞİD'in Türkiye'de yandaş toplama girişimlerine göz yumduğunu söylemiyor. Yazıda da fotoğrafta da böyle bir anlam yok. Yayınlanan bu düzeltmeye karşın, bazı Türk yetkililer ve yayın organları, haberi yazan muhabiri sindirmek ve yalancı göstermek için koordineli bir kampanya başlattılar. Kendisine güvenliğini tehdit eden binlerce mesaj gönderildi. Gazetecilerimizden birinin böylesine hedef haline getirilmesi kabul edilemez. Türk yetkililerinden ülkede çalışan gazetecilerimizin güvenliğini sağlamak için çalışmalarını bekliyoruz ve yetkililerden eğer gerekli olursa bu konuda bundan sonraki iletişimlerini belirlenmiş yöntemlere uygun olarak ya benimle ya da The New York Times'ın öteki üst düzey editörleriyle sürdürmelerini istiyoruz."
 
Nafiz ALBAYRAK / NEW YORK (DHA)