Nida Garipoğlu suçsuz bulundu

Mehmet Nida Garipoğlu hakkında 'suçluyu kayırma” suçunu oluşturduğunu, ancak bu suç üst soy tarafından işlendiği için ceza verilmesine yer olmadığına karar verdi.

Nida Garipoğlu suçsuz bulundu
28 Eylül 2012 Cuma 12:12 tarihinde eklendi, 2.270 kez okundu.

Bakırköy 4. Ağır Ceza Mahkemesi, “Münevver Karabulut Cinayeti” davasında, hakkındaki ceza Yargıtay tarafından bozulan Mehmet Nida Garipoğlu hakkında 'suçluyu kayırma” suçunu oluşturduğunu, ancak bu suç üst soy tarafından işlendiği için ceza verilmesine yer olmadığına karar verdi.

 
"Suçluyu kayırma” 283. maddede yer alıyor. İşte o madde 
 
MADDE 283. - (1) Suç işleyen bir kişiye araştırma, yakalanma, tutuklanma veya hükmün infazından kurtulması için imkân sağlayan kimse, altı aydan beş yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.
 
(2) Bu suçun kamu görevlisi tarafından göreviyle bağlantılı olarak işlenmesi hâlinde, verilecek ceza yarı oranında artırılır. 
 
(3) Bu suçun üstsoy, altsoy, eş, kardeş veya diğer suç ortağı tarafından işlenmesi hâlinde, cezaya hükmolunmaz.
 
Dolayısıyla  Yargıtay’ın bozma kararı sonucu 4.Ağır ceza mahkemesi yeniden duruşma günü verecek ve yeni açtığı duruşmada büyük ihtimalle Yargıtay’ın kararına uyarak bu suç yönünden beraat kararı vereceğini düşünüyoruz. (Çok düşük bir ihtimal ile eski kararında direnebilir ancak ortada açık kanun hükmü gözönüne alındığında direnme kararı vereceğini düşünmüyoruz.) Ancak telefonda belirttiğim üzere eğer söz konusu bozulan dosyada TCK 283.madde dışında başka suç tipleri ile ilgili de hüküm kurulmuş ise bu suç tiplerine ilişkin verilen mahkumiyet veya beraat kararı ayrı değerlendirilecektir.