Nikahsız eşe tedbir

Ankara 11. Aile Mahkemesi Hakimi, nikahsız eşine şiddet uyguladığı gerekçesiyle Zafer Y. adlı kişi için tedbir kararı aldı.

Nikahsız eşe tedbir
08 Aralık 2011 Perşembe 15:25 tarihinde eklendi.

 

Buna göre; çiftin kaldığı evin kullanımı kadına tahsis edildi. Zafer Y'nin, 6 ay süreyle evine ve eşinin iş yerine yaklaşması ve iletişim araçlarıyla rahatsız etmesi yasaklandı. Kadına aylık 300 lira tedbir nafakası ödenmesine karar verildi.
 
Ankara 11. Aile Mahkemesi Hakimi Mustafa Karadağ, 4320 Sayılı Ailenin Korunmasına Dair Kanunun hükümlerini, nikahsız yaşayan eşler arasında da uygulanmasına dönük bir karar verdi.
 
Ankara Keçiören'de Zafer Y. ile gayri resmi olarak birlikte yaşayan H.S. adlı kadın, kendisine şiddet uyguladığı gerekçesiyle Zafer Y. hakkında 4320 Sayılı Ailenin Korunmasına Dair Kanun uyarınca tedbir uygulanması için mahkemeye başvurdu.
 
Başvuruyu değerlendiren Ankara 11. Aile Mahkemesi Hakimi Mustafa Karadağ, kadının, Zafer Y'nin şiddetine maruz kaldığı kanaatine vararak, Zafer Y. hakkında, bir dizi tedbir alınmasına hükmetti.
 
KARAR UYARINCA 6 AY SÜREYLE UYGULANACAK TEDBİRLER ŞÖYLE:
 
-Çiftin beraber kaldığı ev kadına tahsis edilecek,
 
-Zafer Y, eve ve kadının iş yerine yaklaşamayacak, iletişim araçlarıyla rahatsız edemeyecek,
 
-Kadına karşı şiddete veya korkuya yönelik söz ve davranışlarda bulunamayacak,
 
-Varsa silah veya benzeri araçlarını genel kolluk kuvvetlerine teslim edecek,
 
-Zafer Y, kadına aylık 300 lira tedbir nafakası ödeyecek.
 
"BU KARAR İSTİSNA"
 
Türk Ceza Kanunu Kadın Platformu kurucularından Avukat Hülya Gülbahar, kararı şöyle değerlendirdi:
 
"Doğru bir karar. Ama bu türde birçok başvuru reddediliyor. Nikahsız yaşayan kişilerle ilgili daha önce Ankara'da eski Aile Mahkemesi Hakimi Eray Karınca'nın verdiği karar ile İstanbul Kadıköy'de verilen bir karar vardı. Ancak bunlar hep istisna, olumsuz örnekler ise kural haline gelmiş durumda. Koruma kararının verilmesi için medeni nikahlı olmak, aynı çatı altında yaşamak, hatta yakın ilişki bile gerekmiyor. Bunlar, tedbir için ön şart olarak ileri sürülemez. Türkiye'nin geçen günlerde onayladığı Kadınlara Yönelik Şiddet ve Aile İçi Şiddetin Önlenmesi ve Bunlarla Mücadeleye İlişkin Avrupa Konseyi Sözleşmesi de bunu öngörüyor. Örneğin, kuru temizlemeciye elbisesini veren bir üniversite öğretim görevlisinin, bir yıl boyunca kuru temizlemecinin tek taraflı tacizine maruz kaldığını biliyorum. Aslında bu yasa doğru uygulandığında yargıçların eline şiddeti önlemede, şiddet uygulayan bireyi caydırmada son derece geniş yetki veriyor. Ancak bu kanunun çıkarıldığı 1998'den beri yaşanan en büyük sıkıntı, kolluk, yargı ve ilgili kurumların direnci. Kanun, eğer bütün bu kurumlar tarafından kararlılıkla uygulanmış olsaydı, yüzlerce kadının hayatını kurtarmış olabilirdik."

NTV