"Nikoliç kötü mesaj veriyor''

Bosna-Hersek Üçlü Devlet Başkanlığı Kosneyi'nin Boşnak üyesi Bakir İzzetbegoviç, Sırbistan Cumhurbaşkanı Tomislav Nikoliç'in, göreve geldikten sonra Bosna-Hersek'e yapacağı ilk ziyarette, Bosna Sırp Cumhuriyeti'nin en büyük kenti Banya Luka'ya gideceğini açıklanmasına sert tepki gösterdi.

Nikoliç kötü mesaj veriyor
25 Aralık 2012 Salı 19:40 tarihinde eklendi.

 

Bakir İzzetbegoviç, AA'ya yaptığı açıklamada, aşırı söylemleriyle bölge ülkelerinin tepkisini çeken Tomislav Nikoliç'in, Bosna-Hersek'e yapacağı ilk ziyarette başkent Saraybosna'yı değil, ağırlıklı olarak Sırpların yaşadığı Banya Luka kentini tercih etmesini eleştirdi. 
 
''İlk ziyareti başkent Saraybosna'ya yapmayan Nikoliç, kötü mesaj veriyor'' ifadesini kullanan Bakir İzzetbegoviç, Tomislav Nikoliç'in ziyaretiyle ilgili Sırbistan tarafının Bosna-Hersek Dışişleri Bakanlığını bilgilendirdiğini ancak, ''yine de bir liderin Saraybosna'ya gelmemesinin negatif bir siyasi mesaj taşıdığını''vurguladı. 
 
Bosna-Hersek devlet zirvesiyle görüşüp görüşmeyeceğinin tamamen Nikoliç'e bağlı olduğunu ifade eden Bakir  İzzetbegoviç, şunları kaydetti: 
 
''Bosna-Hersek'le Sırbistan arasındaki ilişkilerin iyileştirilmesi, bölgedeki ilişkilerin normalleşmesi ve canlanması açısından Cumhurbaşkanı Nikoliç söylemini ve yakın geçmişte yaşanan olaylarla ilgili tutumunu değiştirmelidir. Kendisi Srebrenitsa'da işlenen soykırımın inkarına yönelik açıklamalarına son vermelidir. Bosna-Hersek'i 'yavaş yavaş gözlerimizin önünde kaybolan bir ülke' olarak nitelendirilmemelidir. Hiç kimseye iyilik getirmeyen 1990'lı yıllarda uygulanan politikalarla arasına mesafe koymalıdır.'' 
 
Sırbistan Cumhurbaşkanlığı'ndan yapılan açıklamada, Nikoliç'in Bosna-Hersek'i ziyaret edeceği, ancak Bosna Sırp Cumhuriyeti bölgesinin en büyük kenti Banya Luka'ya gideceği belirtilmişti. 
 
Nikoliç'in Saraybosna yerine Banya Luka'ya gidecek olması, "Sırbistan'ın muhatap olarak Bosna-Hersek devletini değil, Bosna Sırp Cumhuriyeti'ni gördüğü" şeklinde değerlendirildi. 
 
Bosna-Hersek devleti, Bosna Sırp Cumhuriyeti ve Bosna-Hersek Federasyonu olmak üzere iki otonom yapıdan oluşuyor.