'Nobel telefonu' uykuda yakaladı

Nobel Ödülü'ne layık görülenlerden bazıları Nobel Akademisi'nden gelen telefonu uçaktayken aldı, bazıları 'şaka' olduğunu sandı, uykuda yakalanan da oldu.

Nobel telefonu uykuda yakaladı
11 Ekim 2012 Perşembe 13:33 tarihinde eklendi.

 

 Nobel Fizik Ödülü'ne layık görülen Fransız Serge Haroche, eşiyle yürürken telefonunun çaldığını belirtti. Numaranın 46 ile başladığını görünce Haroche, İsveç'ten arandığını ve unutulmaz bir gün yaşayacağını anladığını söyledi.
 
Haroche, şaşırdığını ve bir banka oturduğunu, daha sonra ailesine haber verdiğini ifade etti.
 
Fransız meslektaşıyla Nobel Fizik Ödülü'nü paylaşan Amerikalı Robert Lefkowitz de saat farkı nedeniyle telefon çaldığında uykuda olduğunu ve telefonu duymadığını belirtti.
 
Eşinin uyandırdığı Lefkowitz, haberi aldıktan sonra "şoke olduğunu" ifade etti.
 
Tıp Ödülü sahibinin açıklanacağı gün bir barda buluşma gelenekleri olan, 2005 yılı Nobel Tıp Ödülü'ne layık görülen Avustralyalı Barry Marshall ve Robin Warren da 2005'te çalan telefon üzerine "çok şaşırdıklarını" anlattı.
 
UÇAKTA ÖĞRENDİ
1991 Nobel Kimya Ödülü'ne layık görülen İsviçreli Richard R. Ernst, uçakta olduğu sırada kaptanın kendisini görmeye geldiğini ve ödülü aldığını söylediğini belirtti.
 
Ernst, kokpite giderek İsviçre radyosu ve ailesiyle görüştüğünü söyledi.
 
1998'de Nobel Tıp ödülü'ne layık görülen Amerikalı Louis Ignarro da haberi havaalanında telefonla aldığını, başta bir meslektaşının "şaka yaptığını" düşündüğünü ifade etti.
 
Daha sonra telefonun kesildiğini belirten Ignarro, Napoli'ye gitmesi gerektiğini ve bir süre gerçekten ödülü alıp almadığını bilemediğini söyleyerek, "Gerçekten ödülü aldıysam gazetelerde fotoğrafım yayımlanır diye düşündüm. Etrafımdakilere baktım, belki beni tanıyanlar olur diye, ancak kimse tanımamıştı" dedi.
 
Napoli'de bir üniversite profesörünün Nobel Komitesi'nin açıklamasını uzattığını belirten Ignarro, "Açıklama İsveççeydi, ancak Nobel kelimesini anlayabildim. Sevinç gözyaşlarına boğuldum" ifadesini kullandı.
 
GERÇEK Mİ?
1996 Nobel Ekonomi Ödülü'ne layık görülen James Mirrlees de telefonda haberi aldığında bunun gerçek olup olmadığından emin olmak için İsveç Kraliyet Bilimler Akademisi'nin bir üyesini aradığını söyledi.
 
2004 Nobel Edebiyat Ödülü'ne layık görülen Avusturyalı yazar Elfriede Jelinek ise telefondan sonra "afalladığını" belirterek, "Sanki kafamın içinde kara bir delik oluşmuş gibiydi" dedi.
 
Telefonla ulaşılamayan 2007'de Nobel Edebiyat Ödülü'nü alan İngiliz Doris Lessing ve 1994'te Nobel Ekonomi Ödülü'nü alan Alman Reinhard Selten ise alışverişten döndükleri sırada evlerinin önünde bekleyen gazeteci ordusundan haberi öğrendi.