Nöbetçi eczaneler ‘akıl’lanacak

Nöbetçi eczaneler konusunda zaman zaman şikâyet yaşanması nedeniyle Kayseri Eczacılar Odası, akıllı telefonlarda uygulamaya geçmeye hazırlanıyor.

Nöbetçi eczaneler akıllanacak
29 Ağustos 2013 Perşembe 11:49 tarihinde eklendi.

Kayseri Büyükşehir Belediyesi’nin yürüttüğü projeye ortak olan Eczacılar Odası, nöbetçi eczanelerin yerlerini gösterecek sistemi önümüzdeki günlerde hayata geçirmeyi planlıyor.

Kayseri Eczacılar Odası Başkanı Oğuzhan Ulutaş, Kayseri’de 9 bölgede 10 nöbetçi eczane konulduğunu ve bunun yeterli olduğunu kaydetti. Ulutaş, eşit bir şekilde nöbet dağıtımı yaptıklarını belirterek, Kayseri’de eczane sayısının fazla olduğunu ve bu nedenle de nöbetçi eczane konusunda da sıkıntı yaşamadıklarını söyledi. Ulutaş, “Değişik şehirlerinden veriler alarak Kayseri’yi kıyaslıyoruz. İhtiyacı karşılayacak nöbet sistemi oturmuş durumda. Bu pratik zamanla yaparak öğreniyoruz. Özellikle 6 tane eczanenin gece bire kadar açık olması ihtiyacı karşılıyor” şeklinde konuştu.

Nöbetçi eczaneler konusunda zaman zaman şikâyet aldıklarını kaydeden Ulutaş, şikâyetlerin çözümü için çalıştıklarını söyledi. Sağlık Müdürlüğü’nün nöbetçi eczanelerle ilgili yönetmenlikteki uygulamalarının olduğunu ifade eden Ulutaş, şunları söyledi: “Kayseri’de nöbetler a aylık dönemlerde hazırlanıyor. Biz 4 ay geçtikten sonra duyuru çıkıyoruz. Nöbetçi olmak isteyen adres değişikliği yapan ve yeni eczanelere ulaşarak, taleplerini istiyoruz. Gelen talepler üzerine tekrar eczaneleri arayarak, bilgi alıyoruz. Kayseri’de fazla eczane var. İhtiyacın üzerinde eczane barındırıyoruz. Nöbetçi eczane oluşturma konusunda sıkıntı yaşamıyoruz. Taleplerin değerlendirmelerinin ardından sisteme aktarılarak, ortalama bir sayı çıkartarak herkese eşit şekilde nöbetlerini yazıyoruz. Yeni nöbetlerin eski nöbetler uyumlu değil mi diye kontrol ediyoruz. Günlere ve coğrafi şekilleri göre eşit olup olmadığını belirliyoruz. Kayseri’de 9 bölgeye 10 eczaneye ayarlıyoruz. 5 senedir Kayseri’de 9 bölge var. Ayarlamaların ardından Mayıs ayı gibi Sağlık Müdürlüğü’ne sunuyoruz ve onaydan sonra baskı verip tüm kamu ve kurumlarına veriyoruz. Zaman zaman da gelen şikayet ve talepleri değerlendiriyoruz. Bazı bölgelerde sayı az ise o sayıyı artırıyoruz. Yetmiyorsa takviye yapmak gibi çözüm gibi çalışmalarımız oluyoruz. Nöbet tutarken sıkıntılara girmemesi için de uğraşıyoruz. Can güvenliğinden tutun da bazı olayları önlemek adına emniyet müdürlüğüne yazı yazarak, ekiplerin dolaşmasını istiyoruz.”

AKILLI TELEFON UYGULAMASI

Nöbetçi eczane uygulamasının akıllı telefonlara taşıyacaklarını kaydeden Ulutaş, uygulamanın cep telefonuna indirilmesinin ardından hasta yakınlarının daha çabuk eczaneleri bulabileceğini bildirdi. Ulutaş, “Nöbetçi eczanelerle ilgili şikâyeti azaltmak için akıllı telefonlar için uygulama başlattık. Büyükşehir Belediyesi’nin bu tür uygulama yapacağı üzerine biz de ortak olmak istedik. Akıl telefonda nöbetçi eczanelerin işaretlenmesi gibi ve nöbetçi eczaneye ulaşma gibi çözüm düşünülüyor. Çalışmanın sonuna gelindiğini söyleyebiliriz. Bizim görevlendirdiğimiz arkadaş belediyede bu işle uğraşan birimle birebir çalışarak, eczanelerin yerlerini belirledi. Sonuçta halkımızın mağduriyetini gidermek adına tedbirler alıyoruz.” dedi.

250 METRE ÖTEDEKİ ECZANEYE GİTMİYOR

Hasta yakınlarının hastane karşısında çok sayıda eczanenin nöbetçi olarak hizmet vermesi istediğini, ancak bunun mümkün olmayacağını kaydeden Ulutaş, hasta yakınlarının 250 metre ilerideki eczaneye gidip ilaçlarını almadığını söyledi. Ulutaş, sözlerine şöyle devam etti: “Yan yana bütün eczaneleri açık tutamazsanız. Hastane Caddesi’nde 2 tane eczane olmasına rağmen Emek Kavşağı’nın öbür tarafı diğer bölge olarak geçiyor. Perşembe pazarının orasına nöbetçi eczane koyuyoruz kimse gitmiyor. Hastane Caddesi’ndeki nöbetçi eczanelerde 50 kişi varsa 250 metre ilerdeki nöbetçi eczaneye kimse gitmek istemiyor. Hasta yakınları ilacı hemen almak için çıkar çıkmaz karşısında nöbetçi eczane bulmak istiyor. Buraya endeksli nöbetçi sistemi kuramazsanız. Çocuk Hastanesi açıldığında nöbetçi sıkıntımız oldu. Sonra burada karar alındı. Büyük acile çocuk acil kurulması kararı çıktı. Erkilet’deki Çocuk Hastanesi'ne gidenler nöbetçi eczane bulamıyor. 2 -3 eczane var orada ve biz onu çözme şansına sahip değildik. Devlet hastanesine gönderilmesine yönelik çalışma yaptık. Buranın çocuk acil çalışmasıyla bu ortadan kalkacak düşünüyoruz.”


CİHAN