Nobre'den Beşiktaş'a taş

Sezon başında Beşiktaş'tan Mersin İdman Yurdu'na transfer olan Mert Nobre, Süper Lig kariyerinde ilk 5 haftalar içinde en başarılı performansına ulaştı.

Nobreden Beşiktaşa taş
05 Ekim 2011 Çarşamba 10:40 tarihinde eklendi.

 

Fenerbahçe ve Beşiktaş formasıyla aynı zaman diliminde en çok 3 gol atabilen Nobre, bu periyotta ilk kez 5 gole ulaştı.
 
Güney temsilcisinin taraftarlarına, A.Gücü deplasmanındaki röveşatayla 'merhaba' diyen tecrübeli forvet, dış sahada 2-2 sona eren Kayserispor maçında kariyerindeki ilk frikik golünü kaydetti.
 
Türkiye'ye, 2003-04 sezonunun ikinci yarısında gelen Brezilya asıllı Türk futbolcuyla keyifli bir söyleşi gerçekleştirdik.
 
İstanbul Metrocity'deki evinde sorularımızı cevaplandıran Mert Nobre, heyecanla geride kalan hafta oynadıkları Kayserispor müsabakasındaki golünü anlattı.
 
Kazanılan serbest vuruşta Yahia'nın havalandırdığı topa vuruşunun tesadüf olmadığını vurgulayan 31 yaşındaki yetenek, "Antrenmanda takım arkadaşlarım, kendi aralarında şakalaşıyor, topu kaldırıp kaleye vuruyorlardı. Ben de onlara katıldım. Üç atış yaptım. İkisi gol oldu, biri direkten döndü. Hocamız 'Bunu maç esnasında da deneyelim' dedi. Denedik ve ben ilk frikik golümü atmış oldum. Eşime frikikten gol attığımı söyledim; o bile bana inanmadı" ifadelerini kullandı.
 
Süper Lig'den 29 yıl ayrı kalan bir kulüpte gol atmanın ayrıcalığını hisseden Nobre, "Takım arkadaşlarım ve ben kendimizi 'iyi başlayacağız' diye şartlamıştık. Önemli olan bunun devamını getirebilmek. Kalecimiz Hakan Arıkan Milli Takım'a çağrıldı. Ben de Milli Takım'a seçilmeyi hâlâ bekliyorum" değerlendirmesinde bulundu.
 
Guti zayıftı, Schuster beni 10 numara yaptı
 
Geçen sezon Beşiktaş'ta 5. haftayı 3, seneyi 6 golle kapattığını hatırlattığımız Nobre, taşı Kartal'ın eski hocası Bernd Schuster'e attı:
 
"Ben forvetim; ama İspanyol hoca beni 10 numara oynattı. Bana, o bölgede Guti Hernandez'in zayıf ve çelimsiz olduğunu söyledi. Fernandes'i de o mevkide düşünmediğini iletti. 'Lütfen 10 numara sen oyna' dedi. Ben de mecburen karara uyuyordum. Ama taraftar gol atamıyorum diye bana kızıyordu."
 
Sözü, Siyah-Beyazlı takımdan ayrılışına getirdiğimizde Mert Nobre'ye 'bir dokunduk, bin ah işit'tik. Herkesin kendisine, 'para için ayrıldı' dediğini belirten deneyimli oyuncu, gerçeklerin öyle olmadığını anlattı:
 
"Bir yıl önce aldığım ücrete Mersin'e gitmeyi tercih ettim. Başkan Yıldırım Demirören beni seviyor ve kalmamı istiyordu. Ben 10-15 maç yerine bir yıl dolu dolu oynamak için transfer olmak istedim. Ayrılmam da iyi oldu. Beş maçta 5 gol attım. Mersin'de çok mutluyum."
 
Beşiktaş'ta 5 yıl boyunca ligde şampiyonluk yaşadığına ve kupalar kaldırdığına işaret eden Nobre, "İnsanların aklında Beşiktaşlı Mert Nobre olarak yer edindim. Vedalaşmak kolay değildi tabii ki" diye konuştu.
 
Beşiktaş'ta dışarıdan bakıldığında ortamın çok iyi göründüğüne dikkati çeken Nobre, kendi izlenimlerini şöyle aktardı:
 
"Lakin içeride herkes kendisi için oynuyor! Bu da skorlara yansıyor. Guti iyi bir insan ve iyi bir futbolcu. Ama özel hayatına dikkat etmiyor. Ben ona, 'maç var' diyordum. O kendi bildiği gibi devam ediyordu. Ricardo Quaresma ise topu çok seviyor. Dripling yapıp şut atıyor. Takıma yardım etmesi gerektiği zaman eksik kalıyor."
 
Galatasaray'dan İspanyol temsilcisi Atletico Madrid'e giden Arda Turan'ın, "Yerliler 50 bin doları alamazken, yabancılar kendine helikopter bakıyordu" sözlerini ilettiğimiz Mert Nobre'nin bu husustaki beyanatı da hayli ilginç oldu:
 
"Evet yabancılarla Türkler arasında çok fark var. Fakat sadece yabancılar değil, Brezilyalı, Portekizli ve Alman olunca aralarında yine fark oluyor. Bunu ancak yabancılar hissedebilir."
 
Mert Nobre, Süper Lig'deki en beğendiği golcüleri sayarken Trabzonspor'un hücumcusu Burak Yılmaz'a ayrı bir paragraf açtı:
 
"Burak, Beşiktaş'ta oynarken de iyiydi. Geçen sezon 18 gol attı, şimdi de 7 golle takımını sırtlıyor."
 
Kendisini en fazla zorlayan defans oyuncusunu sorduğumuzda Mert Nobre espriyi patlattı:
 
"Defans oyuncularının hepsi iyi, çünkü hepsi bana tekme atıyor! Şaka bir yana Galatasaraylı Servet Çetin en iyisi."
 
Fenerbahçe'de iken 2005-2006 sezonunun son haftasında Denizlispor deplasmanında şampiyonluğu kaybettikleri maçı 'en üzüldüğü an' ifadesiyle nitelendiren Mert Nobre, oynadığı en iyi oyuncunun ise Alex de Souza olduğunu dile getirdi.
 
Nobre, en zor deplasman olarak da İstanbul Büyükşehir Belediyespor'u gösterdi.
 
(Zaman)