Nokia'yı kurtaracak telefon

Son dönemde yüzü hiç gülmeyen Nokia, bu kez yeni amiral gemisi Lumia'dan gelen bu haberle sevindi.

Nokiayı kurtaracak telefon
27 Ocak 2012 Cuma 11:23 tarihinde eklendi, 1.079 kez okundu.

 

2011 sonlarında Windows Phone 7’li telefonları piyasaya süren Nokia, her fırsatta Lumia satışlarından memnun olduğunu dile getiriyordu.
 
Bugün açıklanan çeyrek sonuçlarıyla birlikte ilk kez bu konuda resmi rakamlar açıklandı.
 
Öncelikle şunu söyleyelim; Nokia’nın akıllı telefon satışları baş aşağı düşmeye devam ediyor. Bir önceki yılın aynı döneminde 28.6 milyon telefon satan Nokia, 2011’in son çeyreğinde 19.6 milyon adede geriledi. Bu da 1 yıl içinde %29’luk bir düşüş yaşandığı anlamına geliyor. Düşüşün önemli bir kısmı yavaşlayan akıllı telefon satışlarından kaynaklanıyor. Nokia N8 ve Nokia N9 gibi modeller firmaya bu dönemde katkı sağlayamamış gibi görünüyor. Yılın sonlarında satışa sunulan Lumia serisi de Nokia’yı kurtaramamış. Tüm bu rakamların ışığında Nokia, 2011’in son dördüncü çeyreğinde 954 milyon avro zarar açıkladı.
 
Nokia, Lumia serisinin satış rakamları hakkında yaptığı açıklamada şimdiye kadar 1 milyon adetten fazla Lumia telefon satıldığını (Ocak ayı dahil), yeni marketler sayesinde bu satışların daha da yükselmesini beklediklerini duyurdu. Nokia CEO’su Stephen Elop, Lumia 900’ün yakında ABD’de satışa sunulacağını, Lumia 710 ve Lumia 800’ün de 2012’nin ilk yarısında Latin Amerika ve Çin pazarlarına sunulacağını açıkladı. Yani 2012’nin ilk yarısında planlarda Türkiye yok.
 
N9 hakkında ise Nokia, rakam vermekten kaçınıyor. MeeGo’lu bu telefonun satışlardan da memnun olduklarını belirtmelerine karşın net bir rakam vermemeleri, satışların düşük olduğunu gösteriyor olabilir. Zira N9, Türkiye’de de ilgi görmüyor.
 
Nokia, Microsoft işbirliğinde söz konusu olan bazı ekonomik şartlara da açıklık getirdi. İşbirliği duyurulduğunda Microsoft’un Nokia’ya 1 milyar dolar vereceği iddia edilmişti. Nokia, bugün yaptığı açıklamada Microsoft’tan 4. çeyrekte 250 milyon dolar aldığını doğruladı. Firma, yapılan anlaşma çerçevesinde platform destek ve lisans ödemeleri kapsamında Nokia ve Microsoft arasında karşılıklı ödemeler yapıldığını söylüyor.