Norveç'i öfkelendiren gaf

ABD’li ünlü televizyon ve radyo sunucusu Glenn Beck, Norveç’teki katliamda ölen gençleri Hitler gençliğine benzetince büyük tepki çekti.

Norveçi öfkelendiren gaf
26 Temmuz 2011 Salı 10:10 tarihinde eklendi.

 

Muhafazakar eğilimli Beck, Norveçli cani Anders Behring Breivik’in Utoya adasında öldürdüğü gençleri Nazi Almanya’sı lideri Adolf Hitler’in takipçileri Hitler gençliğine benzetti.
 
Beck, Utoya adasında öldürülen 68 gencin İşçi Partisi’nin gençlik koluna üye olduğuna değinerek, bu gençlerin Nazi partisinin gençlik koluyla “rahatsız edici” benzerlikler taşıdığını söyledi. Aynı zamanda muhafazakar Çay Partisi hareketine üye olan Beck, radyo programında şu ifadeleri kullandı:
 
“Politik amaçlı bir kampta silahlı saldırı düzenlendi. Sanki biraz, bilirsiniz, Hitler gençliğini çağrıştırıyor. Demek istediğim, kim çocuklar için sadece siyaset içerikli bir kamp düzenler ki? Rahatsız edici.”
 
Beck’in açıklamalarına Norveç’ten anında cevap geldi. Başbakan Jens Stoltenberg’in eski basın sözcüsü Torbjørn Eriksen, ünlü radyo programcısının birçok ifadesi nedeniyle özür dilemek zorunda kaldığına dikkat çekerek, “Beck’in yaptığı yorumla seviyesini bir kez daha aşağılara çekmeyi başardığını” belirtti.
 
Daily Telegraph’a konuşan Eriksen, “Gençler 60 yılı aşkın bir süredir demokrasi hakkında bir şeyler öğrenmek ve demokrasinin parçası olmak için Utoya adasına geliyor. Yani Hitler gençliğinin tam tersi… Beck’in açıklamaları cahilce, yanlış ve çok acı verici” yorumunu yaptı.
 
Washington merkezli Silahlı Şiddeti Durdurun Koalisyonu grubu ise Beck’in açıklamalarının “tek kelimeyle iğrenç” olduğunu vurguladı.
 
Beck, çelişkili ve komplo kokan yorumlarıyla ABD politikasında ve basınındaki en ayrılıkçı figürlerden biri olarak kabul ediliyor. Beck geçen yıl ABD Başkanı Barack Obama için “beyaz tenli insanlar ve kültürleri için derin nefret besleyen ırkçı” tanımlamasını kullanmıştı. Bir başka olayda, Obama’nın kızı Malia’yı alaya aldığı için özür dilemek zorunda kalmıştı.