NPD'nin kapatılma süreci başladı

Almanya'da eyalet başbakanlarının, aşırı sağcı Almanya'nın Milliyetçi Demokratik Partisi'nin (NPD) kapatılması konusunda başvuru hazırlanması için anlaştığı bildirildi.

NPDnin kapatılma süreci başladı
06 Aralık 2012 Perşembe 20:10 tarihinde eklendi.

 

Başkent Berlin'de toplanan eyalet başbakanları, dün eyalet içişleri bakanları tarafından NPD'nin kapatılması yönünde başvuru hazırlanması için alınan tavsiye kararını görüştü.
 
Thüringen Eyaleti Başbakanı Christine Lieberknecht, Başbakan Angela Merkel'in de katıldığı toplantıdan sonra basına yaptığı açıklamada, 16 eyaletin başbakanlarının NPD'nin kapatılması yönünde başvuru hazırlanması için ortak karar aldığını belirterek, bunu geciktirmeden uygulamaya koyacaklarını ifade etti.
 
Federal Eyalet Temsilciler Meclisi'nin (Bundesrat) 14 Aralık'ta bu yönde karar alacağını belirten Lieberknecht, daha sonra Anayasa Mahkemesi'ne gönderilecek başvuru dilekçesinin hazırlanacağını ve bunun gelecek yılın ilk çeyreğinin sonunda hazır olacağını söyledi.
 
İçişleri bakanları tarafından toplanan kanıtların söz konusu partinin kapatılma sürecinin başarıyla tamamlanması yeterli olduğunu vurgulayan Lieberknecht, delillerin muhbirlerin bilgisine dayanmadığını, açık kaynaklardan elde edildiğini belirtti.
 
Lieberknecht, böylelikle aşırı sağa bir sinyal vermek istediklerini kaydetti.
 
Almanya Başbakanı Angela Merkel ise böyle bir başvuru yapılması konusunda henüz bir kanaat oluşmayan hükümetin, konuya ilişkin kararı 2013 yılının ilk çeyreğinde vereceğini belirtti.

Bu konuda yasal risklerin bulunduğuna dikkati çeken Merkel, toplanan bin sayfalık kanıtların etkileyici olduğunu, bunları hükümet olarak Federal Meclis'e sunacaklarını kaydetti.

Almanya'da, parti kapatmak için Anayasa Mahkemesi'ne Federal Hükümet, Federal Meclis veya Federal Eyalet Temsilciler Meclisi'nin başvuru hakkı bulunuyor.