NSU davasına yaz tatili arası

Aşırı sağcı Nasyonal Sosyalist Yeraltı (NSU) terör örgütüyle ilgili dava, bugünkü 32. duruşmanın ardından tatile girdi.

NSU davasına yaz tatili arası
06 Ağustos 2013 Salı 16:09 tarihinde eklendi.

Mahkeme basın sözcüsü Andrea Titz, Cihan Haber Ajansı'na yaptığı açıklamada, davanın 2015 yılına da sarkabileceğini söyledi.

Andrea Titz, ''İlk başlarda yaşanan karışıklıklardan dolayı NSU davası gibi büyük bir davanın bu mahkemede görülemeyeceği ileri sürülmüştü. Ancak bugün görüyoruz ki dava normal işleyiş sürecine oturdu. Bu güne kadar 80'in üzerinde şahit ve uzman dinlendi. Davanın içeriğinde ilerleme sağlanıyor ve dinlenmesi gereken daha çok şahit var. Ayrıca dava 2014 sonuna kadar uzatıldı, ancak 2015 yılına da sarkabilir.'' şeklinde konuştu.

SAVCILIK, DURUŞMA SÜRECİNDEN MEMNUN

Davaya bakan Federal Başsavcı Herbert Diemer, şu ana kadar gelinen noktadan oldukça memnun olduklarını söyledi. Cinayetler ve Zwickau kentinde 2011 yılında havaya uçurulan ev hakkında delil toplama konusunda biraz ilerleme kaydettiklerini sözlerine ekleyen Diemer, özellikle cinayetlerin işlendiği Ceska 83 marka silah hakkında bilgi veren sanık Carsten S.'in dinlendiğini hatırlattı. Başsanık Beate Zschäpe hakkında bilgiler veren sanık Holger G.'yi de dinlediklerini anlatan savcı, "Bu bilgiler, sanıkların avukatların geçersiz olduğu iddialarına rağmen değerlendirilecek. Genel olarak ceza davasında saldırıların aydınlatılacağından eminiz." dedi.

AVUKAT BAŞAY SAVCILIKTAN AYRINTILI BİLGİ İSTİYOR

Cinayetlere kurban giden çiçekçi Enver Şimşek'in ailesini davada temsil eden avukat Seda Başay, duruşmada gelinen son noktadan memnun olduklarını, zira baş sanık Zschäpe'nin örgüt içindeki rolü ve cinayetlerde üstlendiği görevi ispatlamaya her geçen gün biraz daha yaklaştıklarını ifade etti. Daha yolun başında olduklarını belirten Başay, dinlenecek daha çok şahit olduğunu belirtti ve sanıklardan Carsten S.'in bilgisayarında ele geçirilen bir telefon numarasına dikkat çekti. Bu telefon numarasının Nürnbergli Alman bir çiçekçiye ait olduğunu hatırlatan Başay, bu numara hakkında savcılıktan ayrıntılı bilgi istediğini söyledi.

NSU AVUKATLARI, YAZ TATİLİNİ FIRSAT OLARAK GÖRÜYOR

Beate Zschäpe'nin avukatlarından Wolfgang Heer ise davanın yaz tatiline girmesini rahatlatıcı ve yeniden güç kazanmak için iyi bir zaman olarak değerlendirdi.
"Zschäpe'yi ne tür bir suç bekliyor?" sorusuna ise "Bakıp göreceğiz." cevabını verdi. Davanın uzun sürmesinin normal olduğunu söyleyen Heer, "Böyle kapsamlı bir dava Almanya tarihinde daha görülmedi." dedi.

Soruşturma sırasında polis tarafından yapılmış bazı hataların da olabileceğini söleyen Heer, "Bu konuya ilişkin medyada çok kapsamlı haberler yapıldı. Benim söyleyecek başka bir şeyim yok. Davaya bakıp göreceğiz." diye konuştu.

İSMAİL YAŞAR CİNAYETİ ELE ALINDI

Bugünkü duruşmasının ana gündemini Nürnberg kentinde 2005 yılında öldürülen İsmail Yaşar cinayeti oluşturdu. Nürnberg Polis Teşkilatı ve Federal Kriminal Daire'den gelen 6 polis, cinayet günü ve olayı hakkında elde ettikleri bilgileri mahkemede anlattı. Duruşmada ayrıca, Rostock Üniversitesi hastanesinden Rudolf W. isimli bilirkişi, cinayetlere kurban giden Yunus Turgut'un cesedi üzerinde yaptığı otopsi sonuçlarını anlatırken, kurbanın kafa, ense ve boynuna üç kurşun isabet ettiğini belirtti. CİHAN


CİHAN