"NSU Davası'nı takip ediyoruz"

Adalet Bakanı Sadullah Ergin, Avrupa’daki dış temsilciliklere adli müşavirlikler atayacaklarını söyledi.

NSU Davasını takip ediyoruz
15 Kasım 2013 Cuma 18:48 tarihinde eklendi.

Bakan Ergin, Fransa’nın Strasbourg kentinde Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nde bir dizi temaslarda bulunduktan sonra, Stuttgart’a geçerek Stuttgart Başkonsolosluğu rezidansında, temasları ile ilgili bir basın toplantısı düzenledi.

Avrupa Konseyi Genel Sekreteri, İnsan Hakları Mahkemesi Başkanı ve yardımcıları, bazı ilgili kurum ve temsilcilerle bir dizi temaslarda bulunduğunu belirten Bakan Ergin, “Bu ziyaret son derece verimli oldu. Hem Avrupa Konseyi, hem de Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi nezdinde Türkiye’nin önemli bir mesafe kat ettiğini görüyoruz. İnsan Hakları Mahkemesi’nde bir ilk yaşandı. Türkiye’den gelen Medeniyetler Korosu mahkeme içinde bir konser verdi." dedi.

Bakan Ergin şöyle devam etti: “Anayasa Mahkemesi’ne bireysel başvuru ve tazminat komisyonu kurarak, vatandaşlarımız ile uzlaşı yoluna gittik ve Türk vatandaşlarının yoğun yaşadığı bölgelere ve diplomasinin merkezi olan başkentlere adli müşavirler gönderdik. Bu çalışmalar pozitif sonuçlar doğurdu. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nde en çok dava edilen ülkeler sıralamasında ikinci sıradan beşinci sıraya geriledik. Gelinen noktadan memnunum.’’

NSU DAVASINI YAKINDAN TAKİP EDİYORUZ

NSU davasına da değinen Bakan Sadullah Ergin, şunları söyledi: “Dava sürecini hem bakanlığımız, hem de Meclis İnsan Hakları Komisyonumuz yakından takip ediyor. İnsanlık suçu kapsamında görülmesi gereken ve ibretlik bir ceza ile sonuçlanması gereken bir dava.

Temenni ediyorum ki Alman yargısı, Almanya’nın üzerinde dolaşan bu karabulutu, vicdanları ve adalet duygularını tatmin eden bir sonuçla dağıtır. Alman hukuku ve parlamentosu geleceğe yönelik orta ve uzun vadede benzer olayların yaşanmaması için etkili tedbirler alır. Bu meselede toplumlararası geleceğe dönük güvensizliğe değil güven inşa edilmesine fayda sağlar.”


CİHAN