NSU duruşmalarına ilgi düşüyor

Almanya’da 8’i Türk 10 kişiyi katleden aşırı sağcı terör örgütü davası, bugün yapılan üçüncü duruşma ile devam etti.

15 Mayıs 2013 Çarşamba 18:38 tarihinde eklendi.

Duruşmalara ilgi geçen haftaya göre oldukça düşerken, yarınki duruşmanın ardından yargılamaya 4 Haziran’a kadar ara verilecek.

Davayla ilgili Cihan Haber Ajansı’na açıklamada bulunan Münih Başkonsolosu Hidayet Eriş, duruşmalara ilginin davanın seyrine göre azalıp artmasını normal karşıladığını dile getirdi. Eriş, yine de en azından Türk derneklerinin süreci takip etmesinde fayda olduğunu vurguladı. Dava sonucunda adaletin tecelli etmesini beklediklerini dile getiren Eriş, Türk devletinin mağdur ailelere destek vermeye devam edeceğini vurguladı.

SANIK AVUKATLARI YENİ DİLEKÇELERLE DAVAYI UZATMAYA ÇALIŞIYOR

NSU davasının üçüncü duruşmasında sanıklardan Ralf Wohlleben'in avukatı Nicole Schneiders iki dilekçe verdi. İlk dilekçesine özellikle istihbarat birimleriyle ilgili olmak üzere davaya dair dosyaların hepsine ulaşamadığını öne süren Schneiders, duruşmanın ertelenmesini istedi.

Avukat, medyada yer alan haberler nedeniyle müvekkili Wohlleben'in mahkeme kararı çıkmadan kamuoyu nezdinde yargılandığı gerekçesiyle de davanın durdurulmasını talep etti. Schneiders, Neonazi cinayetleri kurbanları adına anıt dikilmesini, bazı sokaklara onların adının verilmesi, anma törenleri düzenlenmesi ve kurbanların yakınlarına tazminat ödendiği gibi gelişmelerin medyada yer alarak ön yargılama yapıldığını iddia etti.

Savcı Dr. Herbert Diemer ise medyadaki haberlerin basın özgürlüğü alanına girdiğini belirterek bunun davanın durdurulmasına gerekçe gösterilemeyeceğini ifade etti. Savcı ayrıca istihbarat birimlerinin olayların içinde olduğuna dair ellerinde belge olmadığını söyledi.

Hemen ardından Zschaepe'nin avukatları yeni dilekçeler verip savcı Diemer ve Anette Greger'in ellerindeki tüm belgeleri kendilerine göndermediğini savundu. Sanık avukatları, 'taraf tuttuğu' gerekçesiyle bu savcıların değiştirilmesini ve duruşmalara ara verilmesini talep etti.

Mağdur aileleri savunan avukat Mehmet Gürcan Daimagüler, Schneiders'in verdiği dilekçelerin gereksiz ve aslen gerekçesiz olduğunu söyledi. Zschaepe'nin avukatlarının bir cinayet davasında sırf söz hakkı verilmesi konusunda dilekçe vermek için duruşmaya ara verilmesini istemesinin gülünç olduğunu kaydeden Daimagüler, Ralf Wohhleben'in avukatı Schneiders'in medyada yayınlanan haberler nedeniyle müvekkilinin mahkeme kararı çıkmadan önce yargılandığını iddiasına da katılmadığını belirtti.

KÖLN'DEKİ BOMBALI SALDIRININ DOSYADAN AYRILMASI DEĞERLENDİRİLİYOR

Başhakim Manfred Götzl'ün Köln’deki bombalı saldırı duruşmasını davaya katılacak müdahil sayısının fazla olabileceği gerekçesiyle NSU Davasından ayırmayı düşünmesine tepkiler gecikmedi. Mağdurların avukatlarından Carsten Ilius, ''Davayı ayırmak, bombalama saldırısına dair yeni bir davanın bir ihtimal 2 ya da 3 yıl sonra hatta büyük bir olasılıkla hiç açılmaması anlamına gelir.

Zschäpe bu davada ömür boyu hapis cezasına mahkum edilir ve kusurun ağırlığı tespit edilirse bombalamaya dair dava, Alman Ceza Muhakemeleri Kanunu’nun 154. maddesi gereği durdurulabilir. Bu durumda bombalamadan dolayı verilebilecek mahkumiyet alınan ceza karşısında önemli bir sonuca yol açmaz.” dedi.


CİHAN