NSU tarafından katledilenler için anıt

Almanya'nın Dortmund şehrinde ana tren istasyonundaki bir meydana üzerinde NSU terör örgütü tarafından katledilenlerin isimlerinin yazılı olduğu bir anıt dikildi

NSU tarafından katledilenler için anıt
15 Temmuz 2013 Pazartesi 11:27 tarihinde eklendi.

Almanya'nın Dortmund şehrinde ana tren istasyonundaki bir meydana üzerinde NSU terör örgütü tarafından katledilenlerin isimlerinin yazılı olduğu bir anıt dikildi. Törene katılan NSU kurbanlarından Mehmet Kubaşık’ın kızı Gamze Kubaşık, “Şehrimi Neonazilere bırakmayacağım." dedi.

Kuzey Ren Vestfalya (KRV) Uyum Bakanı Guntram Schneider ise konuşmasında görevini yapmayan devleti eleştirdi.

Dortmund Büyükşehir Belediye Başkanı Ulrich Sierau; Mehmet Kubaşık, öldürülen diğer göçmenler ve bir polisin anısına dikilen anıtın böyle bir şeyin asla tekrarlanmaması için bir hatırlatma olacağını söyledi. “Biz tarihimizden insanların fikrinden, inancından, renginden veya bedensel özründen dolayı takip edilmeleri ve cezalandırılmalarının ne demek olduğunu biliyoruz.” diyen Sierau, devletin vatandaşını koruma vazifesini yıllarca yapamadığını vurguladı. Sierau, “Bu bize ve ülkemize utanç olarak yetmeli. Biz kurbanlardan ve ailelerinden ancak özür dileyebiliriz.” dedi.

Essen Başkonsolosu Şule Özkaya da bu cinayetlerden sonra sağ terörün Türklere olan saldırılarının son bulmadığını söyledi. Aşırı sağ düşüncenin yeşermemesi içinde önlemler alınması gerektiğine dikkat çeken Özkaya, Türklerin kendini daha güvende hissetmelerini sağlamak gerektiğini dile getirdi.

Daha sonra Schneider, Sierau ve Mehmet Kubaşık’ın eşi anıta çelenk koydu. Alman ve Türk medyasının büyük ilgi gösterdiği anıt törenine federal hükümetin NSU kurbanlarının arkada bıraktığı mağdurlarla ilgilenmek üzere atadığı resmi denetçi Barbara John, Müsteşar Zülfiye Kaykın, Türkiye Araştırmalar Merkezi Direktörü Prof. Hacı Halil Uslucan ve seçkin bir davetli topluluğu katıldı.

Başta Hamburg, Kassel, Nürnberg, München, Rostock, Heilbronn ve Dortmund belediyeleri olmak üzere ortak inisiyatifle oluşan anıt fikri, bu belediyelerde de aynı mesajı vermek üzere hayata geçirilecek.


CİHAN