'Nuh'un gemisinin limanı gibi'

Araştırmacı Onar, Marmaray kazısından çıkan kemiklerle ilgili bu yorumu yaptı

Nuhun gemisinin limanı gibi
20 Nisan 2013 Cumartesi 10:20 tarihinde eklendi.

 

Marmaray'ın Yenikapı'daki kazılarında bulunan kemikler tarihe ışık tutuyor. Kemiklerin incelenmesiyle İstanbul'un tarihinin 8500 yıl öncesine dayandığı ortaya çıktı. Ayrıca dönemin günlük yaşamına ait ilginç bulgular da elde edildi.
 
Marmaray'ın Yenikapı'daki şantiyesinde yaklaşık 9 yıldır devam eden arkeolojik kazılar tamamlanmak üzere.
Alandan çıkarılan Bizans dönemine ait Theodosius Limanı kalıntılarının yanı sıra insan ayak izleri, evler ve mezarlar ortaya çıktı. Kazılarda bulunan hayvan iskeletleri ise en az tarihî eserler kadar ilginç. 
 
EVCİL KAPLUMBAĞALAR, TÜYLERİ İÇİN BESLENEN AKBABALAR
Evcilleştirilen kaplumbağadan, tüyleri kullanılmak üzere beslenen akbabalara kadar 55 farklı türden hayvanın yaşadığı tespit edildi.
 
"THEODİSİSYUS DEĞİL NUH'UN GEMİSİNİN LİMANI GİBİ"
Araştırmacı Vedat Onar, Yenikapı'daki kalıntılarla ilgili olarak, "Burası Theodisisyus limanı değil sanki Nuh'un gemisinin limanı gibi" yorumunu yaptı.
 
MARMARAY'LA İSTANBUL'UN TARİHİNE KÖPRÜ
Peki kemik buluntuları ne anlatıyor? Araştırmacı Onar, bu soruya ise şu cevabı verdi:
 
"İstanbul tarihinin 4 bin-5 bin yıllarda bitmediği 8500'lere gittiğini görüyoruz. Bunlari inceleyerek biz bu zaman tüneli içinde köprüyü kurabiliyoruz. Dolayısıyla da geçmişi anlayarak bunu yorumlamaya çalışıyoruz. O günkü yaşamın nasıl olduğunu insanlara anlatmaya çalışıyoruz."
 
55 türe ait tarihi hayvan iskeletleri İstanbul Üniversitesi'nin Avcılar kampüsünde 30 Nisan'dan itibaren sergilenmeye başlayacak.
 
trt