"Nükleer enerji elzemdir"

Taner Yıldız, Türkiye'de nükleer enerjinin, enerji arz kaynakları arasına dahil edilmesinin, artan elektrik enerjisi talebinin karşılanması ve ithal yakıtlara bağımlılıktan kaynaklı risklerin azaltılması için ''elzem'' olduğunu ifade etti.

Nükleer enerji elzemdir
17 Aralık 2011 Cumartesi 11:44 tarihinde eklendi, 3.767 kez okundu.

 

 Yıldız, BDP Hakkari Milletvekili Adil Kurt'un Plan ve Bütçe Komisyonunda yönelttiği sorulara verdiği yazılı yanıtta, dünyada nükleer enerjiden uzaklaşmanın söz konusu olmamakla beraber kullanım ömürleri dolmak üzere olan santrallerin kapandığını belirtti. 
     
Dünyada bugün elektrik üretiminin yüzde 13,5'inin nükleer enerjiden sağlandığını anımsatan Yıldız, ayrıca yarısı Fransa, ABD ve Japonya'da olmak üzere dünyada 442 nükleer santralin işletmede, 61'inin ise inşa halinde olduğunu bildirdi. 
   
 Türkiye'nin dışa bağımlılığının azaltılması ve sürdürülebilir kalkınmasının temini için sürekli, verimli ve ucuz enerji sağlanmasının büyük önem taşıdığını ifade eden Yıldız, şunları kaydetti: 
   
 "Nükleer santrallerin elektrik enerjisi üretimi kompozisyonuna dahil edilmesi son derece önemlidir. 2023 yılında nükleer santrallardan üretilecek elektrik enerjisinin yüzde 20 oranına çıkarılması hedeflenmiştir. Ülkemizde ise nükleer enerjinin enerji arz kaynaklarımız arasına dahil edilmesi, artan elektrik enerjisi talebinin karşılanması ve ithal yakıtlara bağımlılıktan kaynaklı risklerin azaltılması için elzemdir. 
     
Nükleer santralın yapımının gerçekleştirilmesi ve yerli insan kaynaklarımız ile birlikte imal edilebilirliği yönünde çabalarımız devam edecektir. Kurulacak olan nükleer santralda güvenlik hususunun en üst seviyede tüm yönleriyle ele alınıp uygulamaya konacağı ve bu konuda Japonya örneğinden de yararlanılacağı hususunda şüpheye yer bırakılmayacaktır.
     
Ülkemizin, dışa bağımlılığının azaltılması ve sürdürülebilir kalkınmasının temini için sürekli, verimli ve ucuz enerji sağlanması büyük önem taşımaktadır. Fransa elektrik üretiminin yüzde 74'ünü, Japonya yüzde 29'unu, Almanya yüzde 28'ini, ABD yüzde 20'sini nükleer enerjiden karşılamaktadır. 
     
Cumhuriyetimizin kuruluşunun 100. yılında elektrik enerjisi ihtiyacımızın bugünkü düzeyin iki katından daha fazla olacağı tahmin edilmektedir. Bu doğrultuda, yenilenebilir enerji kaynaklarımızdan ve enerji verimliliğinden maksimum düzeyde yararlanmaya çalışmamıza karşın kaynaklarımızın, hızla artan elektrik enerjisi ihtiyacımızı karşılamaya yetmemesi nükleer santralları bir zorunluluk olarak karşımıza çıkarmaktadır."