"Nükleer silah peşinde değiliz"

Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’na katılmak üzere New York’a gelmesi beklenen İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, ziyareti öncesi Amerikan televizyonu ‘NBC News’e konuştu.

Nükleer silah peşinde değiliz
19 Eylül 2013 Perşembe 08:08 tarihinde eklendi.

 İran’ın hiç bir zaman nükleer silah geliştirme çabasında olmadığını vurgulayan Ruhani, “Hiçbir şart altında nükleer silahlar dahil herhangi bir kitle imha silahı peşinde olmadık ve asla olmayacağız” dedi.

İlk kez bir ABD kanalına konuşan Hassan Ruhani’nin Amerikalıların en çok merak ettiği konularda verdiği cevaplar olumlu algılandı. Ruhani’ye özellikle İran Dini Lideri Ayetullah Ali Hamaney’in devlet idaresindeki rolü soruldu. Hamaney’in nükleer program dahil devleti ilgilendiren önemli konularda söz sahibi olduğu iddia ediliyor. Roportajı yapan Ann Curry’nin Hamaney’in yakın zamanda ‘diplomatik esneklik’ konusunda sert bir açıklama yaptığını hatırlatması üzerine Ruhani, hükümet olarak nükleer program konusunda tam güç ve yetkiye sahip olduklarını vurguladı. Dışişleri Bakanlığı’na nükleer müzakere portfolyosunu verdiğini ifade eden Ruhani, “Bu problemi çözmek için yeterli politik özgürlüğümüz var” dedi.

OBAMA’NIN MEKTUBU ‘OLUMLU VE YAPICIYDI’

Seçimlerin ardından Obama’nın kendisini bir mektup göndererek kutladığını ifade eden Ruhani, “Bu mektupta önem verdiği konulara da değinmişti. Mektuba cevap verdim. Kendisine teşekkür ettim. Mektubunda değindiği ve başka konular hakkında İran İslam Cumhuriyeti’nin görüşlerini ifade ettim. Mektubun tonu olumlu ve yapıcıydı” dedi.

Röportajda Ruhani’ye Suriye konusunda da düşünceleri soruldu. Esed rejiminin elindeki tüm kimyasal silahları teslim edeceğine olan inancının sorulması üzerine Ruhani, “Biz Suriye hükümeti değiliz. Biz bölgede barışçıl istikrar sağlanması ve kitle imha silahlarının temizlenmesinin peşinde olan bir ülkeyiz” şeklinde konuştu. Ruhani, İran’ın ABD ve Rusya’nın anlaşmasında da büyük rol oynadığını dile getirdi. İran yönetimi geçmişte de birçok kez barışçıl amaçlı nükleer araştırmalar yaptıklarını dile getirmişti. CİHAN


CİHAN