"Nükleerden geri dönüş yok"

Nükleer santral için Mersin-Akkuyu'nun doğru bir yer olup olmadığı yönündeki sorular üzerine Yıldız, ''İçimin rahat olmadığı hiçbir işe imza atmadım'' dedi.

Nükleerden geri dönüş yok
18 Mart 2011 Cuma 13:12 tarihinde eklendi.

 

 
 
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Kanal 24 televizyonunda katıldığı programda, nükleer santral ve akaryakıt fiyatları konularındaki soruları yanıtladı.
 
Japonya'daki Fukuşima nükleer santralindeki gelişmeleri anlık takip ettiklerini anlatan Bakan Yıldız, Fukuşima santralinin 6 ünitesi bulunduğunu, kazanın olduğu sırada 3'ünün bakımda, 3'ünün de işletmede olduğunu, santrali suyun basmasıyla beraber soğutma suyunu basan dizel jeneratörlerin devre dışı kaldığını ve soğutmanın yapılamadığını hatırlattı.
 
Japonya'daki nükleer santralde meydana gelen kazanın çok sıra dışı bir kaza olduğunu, fakat bundan da çıkartılacak dersler bulunduğunu ifade eden Yıldız, Japonya'nın 6-7 metre yüksekliğinde yaptığı dalga kıranları, belki de bundan sonra 10-12 metreye çıkartacağını söyledi.
 
Söz konusu santraldeki problemin depremden değil, tsunumiden kaynaklandığına dikkati çeken Yıldız, "Japonya'nın artılarını veya eksilerini savunmak durumunda değiliz. Bizim Türkiye'ye kuracağımız sistemin ne kadar güvenilir olduğunu konuşmamız lazım" dedi.
 
Sinop Akkuyu'da kurulması planlanan ikinci nükleer santral projesiyle ilgili Japonya ile müzakerelerin devam ettiğini kaydeden Enerji Bakanı, müzakerelerde nihai bir noktaya gelinmediğini bildirdi. Yıldız, "Depremin olası sonuçlarının anlaşmamazı nasıl etkileyeceğini şu anda ben kestiremiyorum. Bizim açımızdan kararlılığımız devam ediyor" diye konuştu.
 
Müzakerelerin çok kapsamlı olduğunu dile getiren Bakan Yıldız, Japonya'daki olağan dışı hal nedeniyle Mart ayı sonuna kadar koydukları tarihin değişebileceğini ve daha ileri bir tarihe ötelenebileceğini, bunu da makul karşılayacaklarını bildirdi.
 
"EN İYİSİNİ YAPACAĞIZ PRENSİBİYLE YOLA ÇIKTIK"
18 Mart itibariyle dünyada 442 adet nükleer santralin işletildiğini, Japonya'da da halen işletmede santraller bulunduğunu belirten Taner Yıldız, dünyanın bir bütün olduğunu, nükleer güç santralleri itibariyle parçalanamayacağını söyledi.
 
Türkiye'ye yapılan santralin en iyi santrallerden bir tanesi olacağına dikkati çeken Yıldız, "Biz en iyisini yapacağız prensibiyle yola çıktık, inşallah da bunu gerçekleştireceğiz" dedi.
 
Enerji Bakanı Yıldız, nükleer santrale sadece elektrik temini olarak bakılmaması gerektiğini, nükleer santral yapımının aynı zamanda sanayinin ciddi bir sınıf atlaması anlamına geldiğini vurguladı.
 
ÜÇÜNCÜ NÜKLEER SANTRALIN YERİ
Akkuyu'da deprem riski bulunup bulunmadığı konusundaki bir soru üzerine Yıldız, Akkuyu'da deprem riski görülseydi santralin oraya yapılmasına karar verilmeyeceğini belirtirken "İçimin rahat olmadığı hiçbir işe imza atmadım. Bütün risklerin karşısında alınacak mühendislik tedbirleriyle beraber bunun yapılabileceğine inanıyoruz. Biz bunun böyle olacağına inanmasak hiç onu oraya yapar mıyız. Hepimizin geleceği bu..." şeklinde konuştu.
 
2023 yılına kadarki hedefin, kullanılan elektriğin yüzde 10'unu nükleer santraller vasıtasıyla üretmek, üretim kapasitesi açısından da yüzde 20'ler civarında nükleer güç santralleri elde etmek istediklerini kaydeden Yıldız, aynı zamanda yerli ve yenilenebilir enerji kaynaklarından da maksimum düzeyde istifade edileceğini söyledi.
 
3. nükleer santral konusunda da yer seçimi konusunda çalışmalara başlanıldığını açıklayan Bakan Yıldız, yaklaşık 60 parametre ve 16 başlıkta incelemelerin yapıldığını söyledi.
 
Nem oranından, rüzgarın esme yönüne ve seçilen yerin suya yakınlığına kadar birçok teknik parametrenin bulunduğunu dile getiren Yıldız, "Karadeniz ve Akdeniz'e birer santral yapılması düşünüldüğünde üçüncü de Ege'ye mi yapılacak?" sorusu üzerine, "Ege'de olabilir. Bu karar teknik veriler sonucu verilecek. Bizim siyaseten seçme hakkımızdan ziyade, teknik göstergelerin sonucu belirleyecek olmasını bir mühendis olarak ve bu işin başındaki birisi olarak daha doğru buluyorum" dedi.
 
NÜKLEER DENİZALTILARIN RİSKİ
Japonya'daki santralde olabilecek patlama riski nedeniyle Türkiye'de 99 noktada doğu ve batı sınırları dahil ölçümler yapıldığını ve bütün gelişmelerin takip edildiğini ifade eden Yıldız, şunları söyledi:
"Aslında dünyada nükleer santraller yalnızca elektrik üretiminde kullanılmıyor. Bugün çok gözden kaçan nükleer santrallerden daha az güvenli olan mesela nükleer denizaltılar var. Özellikle uçak gemileri. Onların her birinde şu anda nükleer santral var. Bu gemilerde örneğin ABD 200 MW'lık nükleer santral kullanıyor. Bunların sayısı yalnızca ABD'de nükleer denizaltı 71 tane.
 
Bunların bir kısmı Akdeniz'e ve farklı ülkelere, farklı denizlere gelebiliyorlar. Buraya geldiklerinde ölçümlerini yine TAEK yapıyor, herhangi bir sızma, herhangi bir etkileşim var mı diye. Yalnızca bununla sınırlı değil. Nükleer santraller hayatımızın o kadar ortasında ki. Tıp alanında, sağlıkta, ölçüm cihazlarında, duman dedektörlerinde kullanılıyor. Önemli olan bunların kontrol altına kullanılabiliyor olması. Artık daha yüksek bir refah seviyesini hak eden bir Türkiye'nin bunun dışında kalması düşünülemez. Önemli olan tartışacağımız konu güvenlik sistemiyle alakalı daha farklı neler yapılabilir. Bu tartışmanın açılması bence kötü birşey değil."
 
Yıldız, nükleer santralden geri dönüş olmadığını, fakat bunun sağlıklı bir şekilde yapılması gerektiğini vurguladı. 1986 yılında yaşanan Çernobil kazasının ardından dünyada 140 nükleer santral yapma kararı alındığına işaret eden Yıldız, "Yani burada herkes bu kararı alırken ben niçin almayayım. Bu kararı cesaretle almamız lazım" diye konuştu.
 
Bakan Yıldız, ömrünü tamamlamış eski santrallerin de devre dışı kalmasından yana olduğunu vurguladı.
 
AKARYAKIT FİYATLARI
BM'nin Libya ile ilgili aldığı karardan sonra akaryakıt fiyatlarının yükselip yükselmeyeceğinin sorulması üzerine Bakan Yıldız, akaryakıt fiyatlarının spekülatif nedenlerden dolayı yükseldiğini söyledi.
Yıldız, petrol fiyatlarının hem tüketiciler için hem de üreticiler için sürdürülebilir bir fiyat olmadığını ve varil fiyatının 95 dolar bandında oturması gerektiğini bildirdi.