Nuland:'bu bir süpriz değil'

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Victoria Nuland, ''Türkiye, eğer kendi topraklarına karşı bir ihlal olursa, buna cevap vermeye niyetli olduğunu bize açıkça ifade etmişti, Suriye'ye açıkça ifade etmişti, herkese açıkça ifade etmişti. Dolayısıyla, bu bir sürpriz değildi'' dedi.

Nuland:bu bir süpriz değil
04 Ekim 2012 Perşembe 21:51 tarihinde eklendi.

 

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Victoria Nuland, Suriye'den atılan top mermisinin Akçakale'ye düşmesi sonrasında Türkiye'nin Suriye'ye karşılık vermesine ilişkin, ''Türkiye, eğer kendi topraklarına karşı bir ihlal olursa, buna cevap vermeye niyetli olduğunu bize açıkça ifade etmişti, Suriye'ye açıkça ifade etmişti, herkese açıkça ifade etmişti. Dolayısıyla, bu bir sürpriz değildi'' dedi. 
     
Nuland, günlük basın toplantısında, ''Suriye'nin olaydan sorumlu olduğuna yönelik kanıtların olup olmadığına'' dair soru üzerine, ''Türk askerleri ve Türk hükümetinin ifadelerinin doğruluğunu tartışacak herhangi bir neden görmediğini'' söyledi. 
     
''Durumun tırmanmasını bekleyip beklemediğine ve ABD'nin bu konudaki rolünün ne olabileceğine'' yönelik soru üzerine Nuland, ''Bizim gayretli umudumuz ve beklentimiz, Türkiye'nin egemenliğine yönelik daha fazla ihlalin olmaması' ifadesini kullandı. 
     
Sözcü Nuland, ''Suriye'nin özrünün yeterli olup olmadığına ve özür dilemesinin durumu tırmandırmayacağının bilincinde olduğu anlamına gelip gelmediğine'' yönelik soruya karşılık, ''Elimde kristal küre yok ama çok güçlü bir mesaj gönderme niyeti, gelecekte bu tür ihlalleri engelleyecektir'' diye konuştu. 
     
Nuland, ''Türkiye'nin Suriye'ye karşılık vermeden önce bu konuda herhangi bir ön sinyal verip vermediğine'' yönelik soru üzerine ise şunları kaydetti: 
     
''Şunu söylemek yeterli ki Türkiye, eğer kendi topraklarına karşı bir ihlal olursa, buna cevap vermeye niyetli olduğunu bize açıkça ifade etti, Suriye'ye açıkça ifade etti, herkese açıkça ifade etti. Dolayısıyla, eğer bu noktadan bakarsan, bu bir sürpriz değildi.''