Nur Serter için milletvekillerinden ortak kınama

TBMM Genel Kurulunda, AK Parti, MHP ve BDP'li milletvekilleri, CHP İstanbul Milletvekili Nur Serter'in isminin bir dizideki karakterde kullanılmasını kınadı.

Nur Serter için milletvekillerinden ortak kınama
22 Şubat 2012 Çarşamba 19:27 tarihinde eklendi, 1.962 kez okundu.

TBMM Genel Kurulunda, Çoğaltılmış Fikir ve Sanat Eserlerini Derleme Kanunu Tasarısı'nın görüşmeleri sürüyor. 
    
Hükümet adına söz alan Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, görüşmeler sırasında, yönetmen Yusuf Kurçenli'nin ölüm haberini aldığını belirterek, rahmet dileğinde bulundu. 
    
Tasarıyla ulusal hafızanın kayıt altına alınması konusunda önemli bir çalışma yapılmış olacağını belirten Günay, aslında bir süredir bu konuda altyapı çalışmaları yaptıklarını, mekanizmanın fiili olarak işler hale getirildiğini söyledi. 2007 yılında, basılan 29 bin eserden 19 bininin derlenebildiğini belirten Günay, bu çalışma sayesinde 2010 yılında basılan 43 bin eserin tamamının derlendiğini bildirdi. 
    
Ertuğrul Günay, İstanbul Üniversitesi Kütüphanesinin daha önce derleme konusunda kapsam dışı kalmak istediğini, ancak sonra bu talebinden vazgeçtiğini söyledi. Günay, İzmir Milli Kütüphanesinin ise kapsam dışı kalmak için bir talepte bulunmadığını söyledi. Günay, İzmir'e karşı bir kasıtlı tavır sergilemelerinin söz konusu olmadığını, tüm Anadolu'da kültür etkinliklerini yangınlaştırmaya çalıştıklarını anlattı. 
    
Hiçbir dil, renk ve kültürün kaybolmasını istemediklerini belirten Ertuğrul Günay, ''Kültür, dil baskısı, formasyon zorlaması yapmak istemiyoruz. Geçmiş yıllarda bunlar yapılmıştı. İkna odaları tartışmasını yeniden açmak istemiyorum. Eskiye göre çoğulcu ortamdayız. Her dile saygı gösterilsin istiyoruz. Bazı lehçe ve yerel dillerin televizyonlarda bir suçlu ile ya da kötü kimlikle bir araya getirilmesini doğru bulmuyoruz. Televizyonlar, doğru rol modelleri topluma vermeli'' diye konuştu. 
     
-''Saygısızlık ve terbiyesizlik''- 
     
Ertuğrul Günay'ın konuşmasının ardından TBMM Başkanvekili Meral Akşener, Serter'in bir dizideki karakterde isminin kullanılmasına ilişkin, ''Kendisine yapılan tavrı kişisel olarak, bütün TBMM'deki kadın milletvekillerine işlenmiş bir tavır, bir suç olarak gördüğümü ifade etmek istiyorum. Saygısızlık ve terbiyesizlik olarak gördüğümü söylemek istiyorum. Kadına şiddet ve tacizi önlemek için, özellikle kadın milletvekili arkadaşlarımızın geçen dönemde yaptıkları çalışmaların ne kadar önemli olduğunu, ama ne kadar az yol aldığımızı, bu olayla birlikte gördüm. Sayın Serter ile ilgili haberi basının veriş şekline baktığım zaman da aynı taciz ve kadına şiddet anlayışını gördüm. Kınıyorum'' diye konuştu. 
    
AK Parti İstanbul Milletvekili İsmet Uçma da Serter'e yönelik çirkin yaklaşımı nefret ve şiddetle kınadığını belirtti. Uçma, ''Fakat Sevgili Nur Hanımefendi'nin aynı şekilde bir nefret dilini besleyecek tarzda yaklaşmasını da doğru bulmuyorum'' dedi. 
    
BDP Grup Başkanvekili Hasip Kaplan da söz alarak Serter'e yönelik bu durumu kınadığını söyledi. 
    
MHP Grup Başkanvekili Mehmet Şandır da olayı kınadığını kaydederek, bunun hukuken de cezalandırılması gerektiğine işaret etti.