''Nutuk'' seçim yasaklarına girdi

BURSA'da CHP Nilüfer İlçe Teşkilatı'nın, Mustafa Kemal Atatürk'ün Nutuk kitabının okullarda öğrenciye ücretsiz dağıtmasına seçim yasakları kapsamında izin verilmemesi tartışmaya neden oldu.

Nutuk seçim yasaklarına girdi
27 Mart 2017 Pazartesi 15:30 tarihinde eklendi.
BURSA'da CHP Nilüfer İlçe Teşkilatı'nın, Mustafa Kemal Atatürk'ün Nutuk kitabının okullarda öğrenciye ücretsiz dağıtmasına seçim yasakları kapsamında izin verilmemesi tartışmaya neden oldu.
 
Nilüfer Kaymakamlığı, "Söz konusu uygulama Kaymakamlığımızın bir icraatı olmayıp tamamen Yüksek Seçim Kurulu Kararına dayanmaktadır" açıklamasını yaptı.
 
Bursa’nın merkez Nilüfer ilçesi CHP İlçe Başkanlığı, okullarda öğrencilere Mustafa Kemal Atatürk'ün 'Nutuk' kitabını ücretsiz dağıtmak için 9 Mart’ta Nilüfer İlçe Kaymakamlığı'na resmi bir yazı ile başvuruda bulundu. Nilüfer Kaymakamlığı İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü, 21 Mart’ta Kaymakam Mustafa Kılıç imzası ile yanıt gönderdi. Yazıda, Yüksek Seçim Kurulu Başkanlığı'nın 109 No'lu kararının F bendi gerekçe gösterilerek, ilgili karara göre, siyasi partilerin 16 Şubat- 15 Nisan tarihleri arasında broşür, el ilanları parti bayrağı, poster, afiş veya ses ve görüntü içeren CD/DVD gibi her türlü yayını dağıtmakla serbest oldukları bildirildi. Yazıda, siyasi partilerin yukarıda sayılanlar dışında hediye ve eşantiyon dağıtmaları, dağıttırmaları veya bunları üçüncü kişi ya da kurum ve kuruluşlar, kurumlar aracı kılınmak suretiyle dağıtılmasının yasak olduğunu ifade edildi. Kaymakamlık yazısında, "Söz konusu eserin 16 Nisan 2016 tarihinden sonra Müdürlüğümüzün Destek Hizmetleri Bölümüne teslimi durumunda, dağıtımın ilgili birim eliyle yapılacağı hususunu Bilgilerinize rica ederim" denildi.
 
KAYMAKAMLIKTAN AÇIKLAMA 
 
Yasak üzerine başlayan tartışmaların yanı sıra CHP'den gelen tepkiler üzerine Nilüfer Kaymakamlığı bugün resmi internet sitesinden yaptığı yazılı açıklama ile yanıt verdi. Açıklamada, haberlere yansıyan Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’e ait Nutuk adlı eserin yasaklandığına dair haberler hiçbir şekilde gerçeği yansıtmadığı belirtilirken siyasi partilerin seçim takvimlerinde izleyecekleri usul ve yollar ile uyulması gerekli kuralların Yüksek Seçim Kurulu tarafından belirlendiği hatırlatıldı. Açıklamada, uygulamanın Yüksek Seçim Kurulu’nun 109 nolu kararı doğrultusunda alındığı ifade edilerek şöyle denildi: 
 
"Söz konusu uygulama Kaymakamlığımızın bir icraatı olmayıp tamamen Yüksek Seçim Kurulu Kararına dayanmaktadır. Gönderilen yazı incelendiğinde çıkan haberlerin doğruyu ve gerçeği yansıtmadığı kamuoyunun takdirlerine sunulur. Ulu önder Atatürk'ün Nutuk kitabı tüm okullarımızın kütüphanelerinde bulunmakta olup ayrıca öğrencilerimize ulaştırılmak üzere Kaymakamlığımıza gönderilmek istenilen Nutuk kitabı İlçe Milli Eğitim Müdürlüğümüz marifetiyle ilçemizdeki öğrencilere bizzat ulaştırılacaktır."