O arıtma tesisinde inceleme yapıldı

Mersin’in Silifke ilçesine bağlı Atakent Mahallesi'nde atık su arıtma tesisinin sağlıklı çalışmadığı ve denize pis su akıtıldığı yönündeki haberler üzerine Silifke Kaymakamlığı konuya el attı.

O arıtma tesisinde inceleme yapıldı
22 Ağustos 2014 Cuma 13:09 tarihinde eklendi.

Basında yer alan haberlerde, 'Atakent atık su arıtma tesisinin yeteri kadar arıtmadığı, evlerden vidanjörlerin çektiği katı atıkları bile arıtılmadan arıtılmış suyun akıtıldığı kanala bıraktıkları ve bunun da hiçbir şekilde arıtılmadan deniz suyu ile karıştığı' iddia edilmişti. Tatilcilerin bu olaya karşı isyan etmesinin ardından harekete geçen Silifke Kaymakamı Fatih Damatlar, konuyla ilgili kaymakamlık toplantı salonunda İlçe Hıfzıssıhha Komisyonu üyeleriyle toplantı yaptı. Toplantıya Silifke İlçe Tarım Müdürü Abdullah Süngü, İlçe Sağlık Müdürü Yüksel Eren, Hıfzıssıhha Komisyon Üyesi Yener Özer, Silifke Belediye Başkanı Mustafa Turgut, Mersin Büyükşehir MESKİ yetkililerinden Emel Deniz Ünal ve Halil Kabak katıldı. Toplantıda teorik bilgiler tartışıldı.

Daha sonra Kaymakam Damatlar ve komisyon üyeleri olay yerinde incelemede bulunmak için atık su arıtma tesisinin bulunduğu alana gittiler. Burada yapılan incelemeler sırasında bilgi veren MESKİ yetkilisi Emel Deniz, "Her 15 günde bir 16 farklı noktadan numune alınarak analizler yapılıyor. Analiz sonuçları da kaymakamlık makamına gönderiliyor. Şu ana kadar yapılan analizlerde olumsuz bir duruma rastlanmadı." dedi.

Kaymakam Damatlar ise yapılan incemede halk sağlığının her şeyden daha çok önemli olduğunu, gerekirse sahili kapatarak halkın denize girmesinin engelleneceğini, fakat son bir tahlililin daha yapılması konusunda mutabık kaldıklarını söyledi.

Ardından atık su arıtma tesisinin bulunduğu alanda fiziksel bir kirlilik olduğu tespit edildi. Biyolojik olarak yapılan araştırmalar sonucunda şu ana kadar olumsuz bir sonuçla karşılanmadığı belirtilirken, Kaymakam Damatlar tahlillerin tekrar yapılması ve sonuçlarla birlikte tekrar bir toplantı yapılmasını talep etti.

İncelemeler esnasında arıtmanın Atakent Mahallesi'ne gelen insanlara yeterli gelmediği tespit edildi. Arıtmanın genişletilmesi ya da daha sağlıklı çalıştırılması için yazışmaların yapılması gerektiği, bunun yanı sıra Mersin Büyükşehir Belediyesi'nden vidanjör desteği istenerek, çekilen atıkların götürülmesi talep edildi. Ayrıca Sahil Güvenlik'ten ve Çevre Müdürlüğü'nden denizin temizlenmesi için çöpçü gemi talebinde bulunuldu. 


CİHAN