"O bize Allah'ın emanetidir"

Diyanet İşler Başkanı Mehmet Görmez, Gezi Parkı olayları sırasında Dolmabahçe'deki Valide Sultan Bezmialem Camii'nde yaşananlarla ilgili ilk kez konuştu.

O bize Allahın emanetidir
07 Temmuz 2013 Pazar 11:41 tarihinde eklendi.
Habertürk televizyonunda soruları yanıtlayan Diyanet İşler Başkanı Mehmet Görmez, Gezi Parkı olayları sırasında Dolmabahçe'deki Valide Sultan Bezmialem Camii'nin bir "karargâh" olarak kullanılmasının kabul edilemeyeceğini söyledi. 
 
Olayın duyulmasının ardından Diyanet'in müfettişlerinin incelemelerini başlattığını belirten Görmez, kamera kayıtlarının, din görevlilerinin, güvenlik görevlilerinin ve tanıkların ifadelerinin alınmasıyla bir rapor oluşturulduğunu hatırlattı. 
 
Mehmet Görmez, şöyle konuştu: 
 
"Bir mümin olarak, bu cübbeyi, bu sarığı giymiş bir din hizmetkârı olarak herhangi bir olayda, suçu ne olursa olsun, dini, rengi ne olursa olsun... Bir insan can havliyle yaralı olarak bir mabete sığınırsa o bize Allah'ın emanetidir. Ancak bizim burada kabul edemeyeceğimiz çok önemli bir husus var. İçinde her türlü şiddeti barındıran bir kalkışma hareketinde bir camiyi üs olarak, karargâh olarak kullanabilir miyiz, kullanamaz mıyız? Kamuoyu daha çok içki içildi mi içilmedi mi tartışması yaptı. Ama bence daha çok üstünde durulması gereken nokta burası. Biz bunu kabul edemeyiz. Rapordan anlaşıldığı kadarıyla önceden oraya getirilen tıbbi malzemeler ve diğer malzemeler bunu gösteriyor. O camide namaz kılan cemaat olarak, vatandaş olarak kabul edemeyiz" 
 
Caminin bir masuniyeti olduğunu, içinde nasıl davranılması gerektiğinin belli olduğunu kaydeden Görmez, şöyle devam etti: "Benim alnımı secdeye koyduğum yeri birisi gelip ayakkabıyla çiğneyemez. İçeride her türlü hareket var. Mesela 'Arkadaşlar burası Allah'ın evi' diye ikaz eden de var, dışarıdan sarhoş olmuş içeriye girip mihrapta oturan da var. Üstünü başını soyup orada gezinen de var. Köşesinde oturup dışarısı sakinleştiğinde dışarı çıkmak isteyen de var. Camiye giren gençlerin bütün tavırlarını düşüncelerini aynı kabul etmek de yanlış. Cami içinde kız arkadaşını öpen de var, edebiyle oturan da var" 
 
Mehmet Görmez, cami ile ilgili tartışmaların artık bitmesi gerektiğini belirterek, mabede saygısızlıkla ilgili yasal yaptırım gerektiğini söyledi.
 
"BENİ SON DERECE ÜZMÜŞTÜR" 
 
Milas'taki Ulu Cami'de Kur'an kursundaki çocuklara badminton eğitimi verilmesi ile ilgili olarak Görmez, "Yazın binlerce çocuğumuz gelip camide Kuran-ı Kerim öğrenerek, dini öğrenerek geçiriyor. Diyanet olarak hassas olmamız gerekiyor. Derslerini aldıktan sonra spor yapabilsinler diye bir protokol imzaladık. Gençlik Spor İl Müdürlüğü bu malzemeleri getirerek önce çocuklara gösterelim deniliyor Milas'ta. Mihrabın önünde file kurularak, ajansları çağırarak haber yapmaları İngilizce, Arapça servis yapmaları son derece üzmüştür beni. Açıkça söyleyeyim bu sahneyi mihrapta izleyen müftü olamaz. Böyle bir müftü, müftülük sıfatını kaybetmiştir benim nazarımda. Arkadaşlarımız soruşturmalarını yapıyor. Açığa alınma gibi bir durum söz konusu değil. İlçenin müftüsü bu olayı izliyor o sırada. Bu son derece üzücü" diye konuştu.