O bombacıların cezası belli oldu!

İzmir'de, bir askerin şehit olmasına, biri albay 23 kişinin yaralanmasına neden olan bombalı saldırının sanıkları, 410 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

O bombacıların cezası belli oldu!
20 Eylül 2013 Cuma 21:04 tarihinde eklendi.
İzmir'in Konak İlçesi'nde, 5 yıl önce, park halindeki otomobile yerleştirdikleri bombayı uzaktan kumandayla patlatarak bir askerin şehit olmasına, biri albay 23 kişinin yaralanmasına neden oldukları iddiasıyla haklarında dava açılan 8'i tutuklu 20 sanığın yargılandığı dava sonuçlandı. Mahkeme heyeti, sanıklar Gökhan Dönmez, Zeki Bulut, Mehmet Sürme ile Takyedin Sürme'yi 2'şer kez ağırlaştırılmış müebbet ve 410'ar yıl hapis cezasına çarptırdı.
 
Olay, 21 Ağustos 2008'de, Yağhaneler mevkisinde yaşanmıştı. Yeşillik Caddesi Elka Durağı yakınlarında park halindeki bir otomobile yerleştirilen bombanın patlatılmasıyla er Hüseyin Arısoy şehit olurken, 1 albay, 2 asker, 8 polis memuru ve 12 sivil yaralanmıştı.

Olayın ardından harekete geçen İzmir Emniyeti Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü ve İstihbarat ekiplerince yakalanan, eylemi gerçekleştirdikleri iddia edilen 'Ahmed' kod adlı Bünyamin Sürme, ile Zeki Bulut, Gökhan Dönmez ve kendilerine yardımcı oldukları iddiasıyla Takyeddin Sürme, Ramazan Tezcan, Halil Şimşek, Mehmet Sürme ve Yılmaz Şimşek tutuklanmış, diğer sanıklar tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılmıştı.
 
25'ER KEZ AĞIRLAŞTIRILMIŞ MÜEBBET HAPİS İSTEMİ
 
İzmir 10'uncu Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüler duruşmada Cumhuriyet Savcısının mütalaasında, tutuklu 8 sanık hakkında, er Hüseyin Arısoy'u 'kasten öldürme' ve aralarında yaralanan albay ile polislerin de bulunduğu 23 kişiyi 'kasten öldürmeye teşebbüs', 'Devletin birliğini ve ülke bütünlüğünü bozmak' suçlarından 25'er kez ağırlaştırılmış müebbet hapis, ayrıca 'Patlayıcı madde bulundurmak' suçlarından da 8'er yıl, Yılmaz Şimşek ve Mehmet Sürme'nin de 'Terör örgütü üyesi olmak' suçundan 10'ar yıl, tutuksuz sanıklar R.S., A.S., C.S., A.Ö., O.T., R.T., V.T., R.Y., H.Ş., A.N., R.B. ve L.S.'nin de 'Terör örgütü üyesi olmak' suçundan 10'ar yıl hapis cezasıyla cezalandırılmalarını istedi.
 
AVUKATLARIN TALEPLERİ REDDEDİLDİ
 
İzmir 10'uncu Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki karar duruşmasına, tutuklu sanıklar Bünyamin Sürme, Mehmet Sürme, Takyeddin Sürme, Yılmaz Şimşek, Zeki Bulut, Gökhan Dönmez, Ramazan Tazecan ve Halil Şimşek ile avukatları katıldı. Sanık avukatları, sanık Bünyamin Sürme'nin avukatının değişmesi nedeniyle savunmalarını bu sanığın son savunması alındıktan sonra yapmak istediklerini belirtti.

Beşinci yargı paketi hazırlıklarının sürdüğünü hatırlatan avukatlar, yeni yargı paketinin esaslı ve köklü değişiklikler öngördüğünü bu değişikliklerin de müvekkillerinin üzerlerine atılı suçlarla doğrudan ilgili olduğunu dolayısıyla yargı paketinin beklenmesini talep ettiklerini ifade etti. Mahkeme heyeti, verdiği aranın ardından, avukatların her iki talebinin de reddine karar verdi.
 
2'ŞER KEZ AĞIRLAŞTIRILMIŞ MÜEBBET VE 410'AR YIL
 
Duruşmanın öğleden sonraki oturumunda avukatı değişen ve ek süre isteyen sanık Bünyamin Sürme'nin dışındaki sanıkların avukatları, müvekkillerinin tahliyelerini ve beraatlerini talep etti.

Mahkeme heyeti üç saatlik aranın ardından, tutuklu sanıklar Gökhan Dönmez, Zeki Bulut, Mehmet Sürme ve Takyeddin Sürme'yi er Hüseyin Arısoy'un şehit edilmesinden dolayı 2'şer kez ağırlaştırılmış müebbet ve diğer suçlardan toplam 410'ar yıl hapis cezasına çarptırdı. Mahkeme ayrıca diğer sanıklar Recep Sürme, Halil Şimşek Ahmet Sürme, Cüneyt Sürme'yi 13.5'ar yıl, Hasip Şimşek, Leyla Sürme ve Abdurrezzak Öztep'i de 3 er yıl 1'er ay hapis cezasına çarptırdı.

Recep Sürme, Ahmet Sürme ve Cüneyt Sürme hakkında yakalama ve tutuklama kararı verildi. Diğer tutuklu sanıkların tutukluluklarının da devamına karar verildi. Bünyamin Sürme'nin de avukatı olmadığı için savunması alınamadığından dosyası ayrıldı. Ceza alan sanıkların avukatları ise kararı temyiz edeceklerini belirtti.

DHA