O da okullu oldu

Şanlıurfa'da 4 yıl önce tedavi gördüğü hastanede HIV'li kan verilen ve o tarihten bu yana tedavi gören 5,5 yaşındaki Y.Ç okula başladı. Çocuğun okula alınmadığı öne sürülmüştü ama işin aslı farklıymış

O da okullu oldu
05 Aralık 2012 Çarşamba 15:10 tarihinde eklendi.

Baba Mehmet Ç, bir süre önce evlerini ziyarete gelen öğretmenlerin okul çağındaki oğlunun kaydının yapılması gerektiğini belirtti.

 
Bunun üzerine Y.Ç’nin tedavi gördüğü Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden "okula gitmesine engel olmadığına" dair rapor aldıklarını ve okul idaresine ulaştırdıklarını aktaran Mehmet Ç, bunun sonucunda oğlunun okula gitmeye başladığını belirtti.
 
Şu anda oğlunun sorunsuz bir şekilde okula devam ettiğini ifade eden baba Mehmet Ç, "Rapor geldi, okula teslim ettim. Oğlum eğitimine başladı. Şu anda bir problem yok, Allah’a çok şükür okula başladı. Okul idaresi ve öğretmenler çocuğumla ilgileniyor. Çocuk abisiyle birlikte okula servisle gidip geliyor" dedi.
 
Y.Ç. ise okula gittiği için çok mutlu olduğunu, burada arkadaşlarıyla beraber oyunlar oynadığını söyledi.
 
'EĞİTİM ENGELİ HABERİ DOĞRU DEĞİL'
 
İl Milli Eğitim Müdürü Ahmet Pala da AA muhabirine yaptığı açıklamada, söz konusu çocukla ilgili bazı basın-yayın organlarında "AIDS’li çocuğa eğitim engeli" başlığı altında çıkan haberlerden duyduğu üzüntüyü dile getirdi.
 
Konuyla ilgili çalışma ve incelemenin sürdürüldüğünü ifade eden Pala, devletin bir tek insanı bile eğitim ve öğretimden mağdur ve mahrum bırakmayacağını söyledi.
 
Bu konuda özel durumları olan çocuklara bile bire bir öğretmen tahsis ederek evlerde dahi eğitimlerin sürdürülmesini sağladıklarını anlatan Pala, şunları kaydetti:
 
"Haber üzerine çok üzüldüm. Oysa tamamen tersi bir olay. Öğretmenlerim bizzat gidiyor ve aileyi ziyaret ediyor, ’çocuğunuz şu yaşa geldi ve okula göndermeniz lazım çocuğunuz hala gelmedi’ diyorlar. Ama babanın çocuğunu okula göndermesi gerektiğinden ne yazık ki haberi yok. Bunun üzerine velimiz de tamam diyor. Okul idaresiyle görüşüyorlar ve tabi takdir edersiniz bir hastalık söz konusu, acaba okuldaki çocukları etkiler mi? gibi bir kaygı taşınıyor. Bu da araştırılıyor ama bunun çocukların sağlığını pek etkilemeyeceği noktasında görüş birliğine varılıyor. Gerekli yazışmalar yapıldı. Çocuğumuzu şu anda eğitim ve öğretimine devam ettiriyoruz, herhangi bir sorun yok."
 
ÜZERİNE ÇAYDANLIK DEVRİLİNCE... 
 
Şanlıurfa’nın bir köyünde inşaat işçiliğiyle uğraşan Mehmet Ç’nin, 2008 yılında 1,5 yaşında olan oğlu Y.Ç’nin üzerine çaydanlık devrilmiş, vücudunun sol bölümü yanmıştı.
 
Şanlıurfa Devlet Hastanesi’nin yanık ünitesinde tedavi gördüğü sırada verilen kanda "HIV" bulunduğu tespit edilmiş, bunun üzerine Sağlık Bakanlığı’nca Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde tedavi altına alınan Y.Ç, tedavinin ardından taburcu edilmişti.
 
Y.Ç, o tarihten bu yana tetkik ve kontrol için yol ve tedavi masrafları karşılanarak, belirli tarihlerde Ankara Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi’ne götürülüyor.
 
Sağlık Bakanlığı müfettişlerinin raporu doğrultusunda olayda kusuru tespit edilen hemşire A.B’ye de o dönem "kademe durdurma cezası" verilmişti.
Aile tarafından Sağlık Bakanlığı aleyhinde açılan maddi ve manevi tazminat davası, mahkemenin Adli Tıp Kurumu’ndan talep ettiği sağlık raporunun gelmemesi nedeniyle henüz sonuçlanamadı.
 
HIV’li kan verilmesine neden olan hemşire A.B. hakkında Şanlıurfa 1. Sulh Ceza Mahkemesi’nde "görevi kötüye kullanma suçu"ndan açılan dava sonucu verilen 5 aylık hapis cezası da adli para cezasına çevrilmişti. Sonucu, taraflarca Yargıtay’a taşınan dava sürüyor.