O fabrikaya suç duyurusu

İzmir'in Gaziemir ilçesinde, faaliyette olduğu dönemde kurşun üreten bir fabrikanın atıklarının toprağa gömdüğü iddialarıyla ilgili firma yetkilileri hakkında suç duyurusunda bulunuldu.

O fabrikaya suç duyurusu
04 Aralık 2012 Salı 15:38 tarihinde eklendi.

Avukat Arif Ali Cangı, İzmir Adliyesi önünde gazetecilere yaptığı açıklamada, Gaziemir ilçesinde şu anda faaliyette bulunmayan bir fabrikanın atıklarını arazisindeki toprağa gömdüğünü ve çevreye zarar verdiğini, bunun raporlara yansımasına rağmen gerekli tedbirlerin alınmadığını öne sürdü. 

     
Türkiye Atom Enerjisi Kurumu'nun alandaki ilk radyasyon tespitini 2007 yılında yaptığını dile getiren Cangı, TAEK tarafından hazırlanan rapora göre, ''radyasyonun fabrikanın nükleer santrallerde kullanılan çubukları eritmesiyle oluştuğu, bu maddelerin Türkiye'ye yasal girişinin olmadığının'' belirtildiğini ifade etti. 
     
Raporda bu durumun dönemin Çevre ve Orman Bakanlığı, İzmir Büyükşehir Belediyesi, Gaziemir Kaymakamlığı, Gaziemir Belediyesi'ne de bildirildiğini iddia eden Cangı, şöyle konuştu: 
     
''Raporda, ilk olarak 3 Nisan 2007'de TAEK tarafından fabrikada radyasyonlu cüruf (atık) gömülü alan tespit edilmekte. 17 Haziran 2008'de Çevre ve Orman İl Müdürlüğü bir depoda 200 ton atık tespit ettiğini, bu atıkların bertarafa gönderilmesi istendiği, denetçilerin 2008 Temmuz ayında tekrar fabrikaya gittiğinde 180 ton tehlikeli atık daha bulduğu belirtilmekte. TAEK tarafından 8 Eylül 2008'de şirkete gönderilen yazıda, 'Fabrikada mayıs, haziran, temmuz ve ağustosta yapılan ölçümlerde depolama sahasında, fırınlar bölgesinde, kapalı istif sahasında radyoaktif madde bulaşmış atık tespit edildiği radyasyonlu atıkların bulunduğu yerin karantina altına alınması gerektiğini' bildirmiştir. 
     
İl Çevre ve Orman Müdürlüğü yetkilileri, 17 Eylül 2008'de fabrikaya 'depolanmış atık sahasında radyasyon tespit edildiğini' yazmış, bu yazı Büyükşehir Belediyesi'ne, Gaziemir Kaymakamlığı'na, Gaziemir Belediyesi'ne ve Sağlık Grup Başkanlığı'na da gönderilmiştir.''
     
Cangı, daha sonra fabrika yetkilileri ile gerekli tedbirleri almadıkları gerekçesiyle bazı kamu kurumları hakkında savcılığa suç duyurusunda bulundu.