O fotoğraf yayımlanmayacak

ABD Başkanı Barack Obama, hafta başında öldürülen El Kaide lideri Usame Bin Ladin’in cesedine ait fotoğrafların yayımlanıp yayımlanmayacağı tartışmalarına son noktayı koydu.

O fotoğraf yayımlanmayacak
05 Mayıs 2011 Perşembe 10:21 tarihinde eklendi.

 

Obama, fotoğrafların El Kaide’nin propaganda malzemesi olmaması için yayımlanmayacağını açıklarken, Beyaz Saray yetkilileri de Pakistan’da düzenlenen operasyon hakkında yeni bilgiler vermeyebileceklerini ifade etti.    
 
Obama, bin Ladin’in cesedine ait fotoğrafların yayımlanmaması kararının “küresel boyutta istenmeyen etkilerin oluşmasını önlemek” için aldığını belirtti. CBS News kanalına açıklama yapan Obama, fotoğrafların “şiddet veya propaganda aracı olmadığını ve fotoğrafların hatıra niyetine teşhir edilemeyeceğini” söyledi.
 
CIA Başkanı Leon Panetta Salı günü bin Ladin’e ait operasyon sonrası fotoğrafların nihayetinde kamuoyuna sunulacağını söylemişti. Obama ve Panetta’nın birbiriyle çelişen açıklamaları, ABD yönetimindeki üst düzey yetkililerin arasında görüş ayrılıkları olabileceği düşüncesini doğurdu.
 
Operasyon hakkında ortaya çıkan yeni bilgiler, bin Ladin’in kaldığı malikâneye yapılan baskının çok hareketli ve kanlı değil, aksine oldukça kolay gerçekleştiğini öne sürüyor. Yeni bilgilere göre, 20 SEAL özel harekatçısı bin Ladin’i koruyan bir avuç adamı kısa zamanda etkisiz hale getirmeyi başardı. Obama yönetimi, malikâneden açılan tek ateşin, operasyonun başlarında bin Ladin’in kuryesi Ebu Ahmed El Kuveyti’den geldiğini belirtti. SEAL ekibi, misafir evindeki Ebu Ahmed’i ve bir kadını öldürdükten sonra bir daha hiç ateş açmadı.
 
Bu bilgiler de Salı günü Pentagon ve Beyaz Saray sözcüsü Jay Carney’in açıklamalarıyla çelişiyor. Carney, bin Ladin malikânesine düzenlenen 40 dakikalık operasyon boyunca “çatışmaların yaşandığını” söylemişti. CIA Başkanı Panette ise Salı günü PBS kanalına verdiği röportajda, “Komandolar bin Ladin’in bulunduğu odaya giderken çatışmalar yaşandı” dedi.
 
Obama yönetiminden yetkililer, operasyonu yürüten SEAL ekibinden alınan geri bildirimlerin “kendilerine ulaşmasının zaman aldığını”, bu yüzden yapılan resmi açıklamanın değiştirildiğini savundu. Ayrıca, “komandoların operasyonun başında ateşe maruz kalması nedeniyle malikânedeki herkesin silahlı olduğunun zannedildiği” ifade edildi.